ÅSIKT

Läkemedelsbolagen struntar i sexlusten

Foto: Colourbox
Fantastiskt – för vissa Det har gått 50 år sedan p-pillret gjorde sitt intåg på ­preventivmedelsmarknaden. För många kvinnor är p-piller fantastiskt, medan andra får ­svåra biverkningar eller minskad sexlust.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla kvinnor pratar om det.

Den som äter p-piller blir tjock, ledsen och på dåligt humör. Dessutom försvinner sexlusten.

I över femtio år har världens kvinnor använt p-piller för att inte bli med barn. Över 100 miljoner kvinnor äter i dag p-piller.

Men fortfarande har vi ingen aning om hur de faktiskt påverkar den kvinnliga livskvalitén. Vi vet inte om kvinnor blir deprimerade, vi vet inte om sexlusten försvinner eftersom ingen har undersökt om den faktiskt försvinner.

Läkemedelsbolagen som sponsrar den mesta forskningen har inte haft något som helst intresse av att ifrågasätta p-pillren. Deras undersökningar har bara gått ut på att få fram nya varianter. Så det är först nu - femtio år senare - som en grupp svenska forskare har påbörjat en verklig studie om p-piller.

Det är bra, för även om åttio procent av de svenska p-pilleranvändarna trivs med sin medicinering så finns det tjugo procent som inte gör det. Dessutom har vi alla de kvinnor som valt bort p-piller.

Den svenska studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Handelshögskolan. Det är en studie garanterat fri från sponsring från läkemedelsbolagen, men man kan ju undra varför Handelshögskolan deltar i en studie av kvinnliga hormoner?

Och det är också intressant. Kvinnor är generellt sätt mindre risktagande än män, men kan p-piller påverka kvinnornas beteende? Hur styr hormonerna i ett riskbeteende som i värsta fall kan sluta med finanskris?

Men den främsta poängen med undersökningen är att vi för första gången kan få veta om kvinnor blir tjocka, deppiga eller ointresserade av sex. Att femtio års experimenterande med kvinnokroppar är äntligen över.