ÅSIKT

Pensionärer tar inte skit

LEDARE

1 FEBRUARI 2013. Pensionärerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Veteraner i blåjeans Sveriges pensionärer är många och de är starka. Nästa vecka lämnar de över ett kravbrev till socialförsäkringsministern och äldreministern.

Det handlar om var tredje väljare.

I valet 2014 kommer över två miljoner väljare att vara pension­ärer eller i varje fall stå på tröskeln till sin pensionering­.

Samma år beräknas bromsen i pensionssystemet att slå till. Sänkta pensioner ett valår kan därmed bli ­frågan som fäller ­regeringen. Visserligen var det fem partier som slöt pensionsöverenskommelsen, men om pensionerna minskar nästa år är det Krist­demokraterna som åker ur riks­dagen. Göran Hägglund och Maria Larsson har på så många sätt profilerat sig som ­pensionärernas huspolitiker. Det är inte konstigt att Göran Hägglund nervöst står i tv och pratar om ”arbetsgruppen som tittar på ­systemet”.

Ett enormt tryck bakom kraven

Men de nya pensionärerna är 40-talister och de tänker inte att ta någon skit. Landets samtliga pensionärsorganisationer har slagit sig samman och i nästa vecka kommer de att lämna över sina krav till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och äldreminister Maria Larsson.

De har ett enormt tryck bakom sina krav. Två miljoner väljare som kräver sina pengar.

Det nya pensionssystemet har varit i drift i drygt tio år och det har visat sig vara fullständigt oberäkneligt. För att säkra pensionerna i kristid fick systemet en inbyggd broms som skulle slå till när det blev dramatiska börsfall eller krig och kriser i världen.

De får snart äta kattmat

De fem pensionspartierna (inklusive Socialdemo­kraterna) överskattade börsen. De skapade ett system för glädjeyra och nu slår bromsen till vart och vartannat år. Pensionerna sänktes 2010 och 2011 och de kommer sannolikt att sänkas 2014 och 2015.

Samtidigt ökar den arbetande befolkningens löner, vilket ­betyder att matpriser och hyror stiger. Pensionärerna får snart äta kattmat för att pensionssystemet helt enkelt inte räcker till.

Det är dags att skrota PPM, det vill säga den del av systemet där pensionärerna själv får placera i aktier. En majoritet svenskar vill ändå inte spekulera bort sin pension, visar en undersökning från SBAB.

33 miljarder om året skulle i stället kunna förstärka de vanliga pensionerna.

Hägglunds arbetsgrupp måste se över PPM-systemet. Dessutom får den försäkra sig om att pengarna räcker även till nästa generation.

Den kommer nämligen att ta ännu mindre skit.

ARTIKELN HANDLAR OM