ÅSIKT

Fritt flöde – till vapenindustrin

Foto: BELA SZANDELSZKY/AP
Nu byter han sida Den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors blir Saab-konsult.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har försvarsindustrin värvat ännu en svensk politiker. Den här gången är det förre försvarsministern Sten Tolgfors som blir vapenförsäljare.

Ingen blir förvånad. Det ­verkar vara fritt personalflöde mellan departement och industri. Sten Tolgfors är bara ännu ett exempel på att politiker ­behöver en karens.

För mindre än ett år sedan lämnade Sten Tolgfors regeringen i samband med Saudi­affären. Ekot hade avslöjat att den svenska försvarsmyndig­heten FOI i största hemlighet planerade att hjälpa Saudi­arabien att bygga en vapen­fabrik. Med hjälp av bulvaner och kontanter i plastpåsar ­skulle Sverige beväpna en av världens värsta diktaturer.

I går fick affären sitt efterspel när KU inledde sina förhör med de inblandade. Hittills är det bara Sten Tolgfors som tvingats ta konsekvenserna. Visserligen skyllde han på att ”krafterna var slut”, men faktum är att han avgick mitt under ­Saudiaffären.

Sedan dess har det varit tyst. Ända tills i går, då KU-förhören inleddes och Sten Tolgfors nya jobb blev offentligt.

Stort exportland

Han blir delägare och public affairs-chef på konsultfirman Rud Pedersen. Enligt samstämmiga uppgifter jobbar företaget för vapentillverkaren Saab som står för 60 procent av den svenska vapenexporten. Sverige må vara ett litet land, men räknat per person säljer vi mest vapen i hela världen.

Ett av våra största export­länder är – Saudiarabien.

Svensk vapenindustri är stark därför att vi varit ett neutralt land som tvingats försvara sig självt. Men det innebär inte att våra försvarspolitiker äger ­industrin. De kan inte vandra hur som helst mellan politik och industri. Sten Tolgfors är tyvärr inte den första som kapitaliserar på sina gamla försvarshemligheter.

Även flera sossar

Fredrik Reinfeldts gamle pressekreterare Sebastian Carlsson är numera presschef på Saab och raden av gamla socialdemokrater som tjänat vapenindustrin är lång: Stefan Löfven, Göran Persson, Jan ­Nygren, Jonas Hjelm, Peter ­Nygårds, Toni Ericson ...

Somliga insatser har säkert varit helt oantastliga, men det vet vi inte.

Öppenhet och ansvarsutkrävande måste gälla även i försvarspolitiska frågor. Det gäller inte minst i Saudiaffären.