ÅSIKT

Polisens utredning ledde till Englas död

LEDARE

Trots att hon förlorade i tingsrätten är Carina Höglund på många sätt en hjältinna.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mot alla odds ställde hon sig upp mot den svenska staten. Om polisen bara hade gjort sitt jobb hade hennes dotter Engla fortfarande varit i livet.

Hon hade varit tonåring. På väg ut i livet.

Det har gått fem år sedan Engla Junosca Höglund påträffades mördad.

Men Engla Juncosa Höglund från Stjärnsund i Dalarna försvann en vårdag för fem år sedan. En vecka senare erkände Anders Eklund mordet på Engla och han ledde också polisen till platsen där flickans kropp kunde återfinnas.

Samtidigt erkände Anders Eklund att det var han som begick mordet på Pernilla Hellgren strax utanför Falun i juni 2000. Polisen kunde ha stoppat mördaren då, efter mordet på Pernilla Hellgren. Men Falupolisens utredning var en ren katastrof.

Missade Eklund

Rikspolisstyrelsens utredning visar att polisen i Falun begick 69 olika misstag. Rikspolischefen Bengt Svenson tyckte att de var näst intill oförklarliga. Trots flera tips missade polisen Anders Eklund.

För Carina Höglund var misstagen ödesdigra och det var därför hon stod i Stockholms tingsrätt i dag. Hon ville att staten skulle ta ansvar för sina misstag.

Trots att hon riskerade att få betala för hela rättegången ville hon visa att polisen inte gjorde sitt jobb. Att samhället inte kunde skydda hennes dotter. Och även om hon i går förlorade målet, påminde hon ändå varenda polisman i Sverige om vikten att göra ett bra utredningsarbete.

Att en mördare faktiskt kan mörda igen.

Slängda bevis

Det var en viktig påminnelse, för trots att polisen i dag är 4 000 fler än vid tiden för mordet på Engla har polisarbetet inte förbättrats. Under perioden januari till oktober förra året klarade polisen bara upp 15 procent av de anmälda brotten.

Kriminologen Leif GW Persson har ägnat två år att gå igenom samtliga ouppklarade mordfall sedan 1985. I fjol lämnade han över sin undersökning till Rikspolisstyrelsen och den innehåller en bedrövlig uppräkning av polisiära misstag, slängda bevis och felaktig arkivering.

Sett i ljuset av gårdagens rättegång är det en rent hjärtskärande läsning för bakom varje ouppklarat mord finns en familj som aldrig får svar.

Efterskänka

Carina Höglund och hennes familj förlorade målet i dag och det är förklarligt. Samhället kan inte ta ansvar för alla brott som kanske kan begås. Däremot är det stötande att familjen nu får betala rättegångskostnaderna till staten. De borde man kunna efterskänka.

Om inte annat som tack för den pedagogiska påminnelsen om att varje uppklarat brott kan förhindra ett annat.