ÅSIKT

I Moderaternas dammiga fönster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: YANAN LI/STOCKHOLMS STADSHUS
Foto: URBAN ANDERSSON
Moderate finansborgarrådet Sten Nordin under bilan.
LEDARE

Moderaterna sjunker som en sten i Stockholm.

I den senaste SCB-undersökningen har partiet tappat nästan tio procentenheter i huvudstaden.

Stockholms moderate finansborgarråd Sten Nordin befinner sig verkligen under bilan och det hördes när han i går satte sig i Ekots lördagsintervju.

Han ångrade sina utförsäljningar, allt skulle bli bättre. Från och med nu kommer staden att sätta stopp för all avknoppning. Stockholm har sålt ut sina tillgångar alldeles för billigt, erkände han.

2006 lät det annorlunda. Då gick Moderaterna till val på att låta personalen ta över verksamheterna. Stockholm var det moderata skyltfönstret som skulle vara först med att visa upp det nya och privata Sverige.

Sedan vet vi hur det gick.

2007 sålde staden 18 förskoleavdelningar till nystartade Kulturkrabaten AB. Staden tog bara 634 650 kronor i betalning för inventarierna. Mindre än två år senare kunde ägaren plocka ut 9,4 miljoner i vinst, arvoden och ett bostadsköp.

2008 såldes hemtjänsterna i Rågsved och Hagsätra för 69 500 kronor. Samma år såldes hemtjänsten i Johannes för 275 000 kronor och den nya privata hemtjänsten kunde sedan omedelbart göra en vinst på över två miljoner kronor.

Den moderatledda stadsledningen har slumpat bort gemensamma tillgångar för att ha något privat att ställa i skyltfönstret. Socialdemokraterna i Stockholm har tagit hjälp av Thomas Hjelström på Handelshögskolan och han menar att Stockholms skattebetalare har gått miste om långt över 100 miljoner kronor på grund av avknoppningarna.

Det blev inte ens något att visa upp.

I Moderaternas dammiga fönster ligger bara en tummad kassabok över en försvagad ekonomi. Stadsledningen har sänkt skatten till en sådan grad att den i dag måste låna pengar för att klara den löpande verksamheten. Stockholm lever på lån och utförsäjningar. Så även om Sten Nordin nu lovar att inte knoppa av fler verksamheter så innebär det inget slut på utförsäljningarna.

Kommunen måste fortsätta att sälja mark och hyreslägenheter för att få pengar till den kommunala driften.

Med en så dålig ekonomi blir det inte mycket pengar kvar till skolan och omsorgen. Det är det stockholmarna reagerar emot. Det är de överfulla förskolorna och de ensamma gamlingarna som gör att väljarna överger Moderaterna.

ARTIKELN HANDLAR OM