ÅSIKT

Därför måste Kainat få stanna

Foto: Andreas Bardell
Kainat, 16
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen talar med dubbla tungor.

Ena minuten vill den förbjuda barnäktenskap, i andra utvisas 16-åriga Rinkebytjejen Kainat Ali till Pakistan för att bli bortgift.

Nu är det inte regeringen som tagit det faktiska beslutet att utvisa Kainat. Det är migrationsdomstolarna som beslutat att hon och hennes mamma måste lämna landet.

Regeringen hade dock kunnat stoppa den här utvisningen och alla andra orättfärdiga utvisningar. Om FN:s barnkonvention varit lag i Sverige hade barn som Kainat kunnat stanna. Då hade Migrationsdomstolarna tvingats att ta hänsyn till hennes ”liv, överlevnad och utveckling”.

■ ■ ■

Men i stället utvisas hon nu till Pakistan där hennes morbror sagt att han tänker gifta bort henne med en äldre man. Morbrodern har dessutom menat att Kainat först måste könsstympas, annars går det inte att gifta bort henne. Om hon vägrar riskerar hon att dödas. Om hennes mamma protesterar riskerar även hon döden.

Pakistan är världens tredje farligaste land för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundation. Den som letar på Migrationsverkets egen hemsida kan hitta dokument om hedersmorden i Pakistan. Ungefär 1 000 flickor och kvinnor dödas varje år.

Migrationsöverdomstolen anser att pakistanska myndigheter kan skydda Kainat. Men på Migrationsverkets hemsida hittar vi dokument som beskriver hur den pakistanska polisen tystade ner morden på två flickor och tre kvinnor i Baba Kot.

■ ■ ■

Budskapen är hela tiden dubbla.

Hur ska Kainats klasskamrater någonsin förstå hur de svenska ministrarna Beatrice Ask och Maria Arnholm kan skriva att de vill förbjuda barnäktenskap samtidigt som Kainat utvisas och riskerar att bli just barnbrud.

I morgon – på alla hjärtans dag – kommer Kainats kamrater att protestera mot utvisningen. På Twitter stormar de redan under hashtagen #LåtKainatStanna.

Självklart borde hon få stanna.

ARTIKELN HANDLAR OM