ÅSIKT

Astra Zeneca blåste arbetare på miljoner

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ledningen för Astra Zeneca har lagt ner åtta år på att motarbeta en uppfinningsrik medarbetare. Trots att företaget enligt uppgift tjänat många miljoner på hans uppfinning har ledningen sagt nej.

Det blir ingen ersättning till medarbetaren.

Nu går hans fackförbund IF Metall till Arbetsdomstolen för andra gången. Den första domen har företaget helt enkelt vägrat att följa.

Det som kunde ha slutat så bra. Astra Zeneca kunde ha skrutit om sin kreative operatör, men i stället valde man att driva snålheten ända till domstol. Frågan är om någon medarbetare efter det här kommer att lämna in några idéer till något företag?

Fick en idé

2006 tyckte i alla fall operatören på fabriken i Södertälje att han hade en bra idé. Han jobbade med tillverkning av astmainhalatorer, men såg att mycket av medicinen gick till spillo. Genom att ändra på tillverkningen skulle han kunna han få ut mer av medicinen och alltså kunna tillverka fler inhalatorer. Förändringen skulle inte påverka kostnaderna, bara öka intäkterna.

Operatören skrev ner sitt förslag och lämnade in det till företagets förslagsverksamhet. Ledningen gillade lösningen och operatören fick 20000 kronor som uppmuntringspengar. Han blev också lovad en del av vinsten, helt enligt ett utvecklingsavtal mellan fack och arbetsgivare. Avtalet innebar att operatören skulle få halva årets vinst minus kostnaderna.

Minst fem miljoner

Astra Zeneca genomförde förändringen på alla sina maskiner och tjänade enligt fackets beräkningar många miljoner på den nya metoden. Operatören borde kunna räkna med minst fem miljoner i ersättning.

Men han fick aldrig några pengar. IF Metall gick till Arbetsdomstolen som dömde Astra Zeneca att följa utvecklingsavtalet.

Därefter började Astra Zeneca krångla och komma med mängder av tekniska invändningar. Ja, Astra Zeneca hävdar än i dag att det egentligen inte går att räkna ut hur mycket företaget tjänat och alltså ska medarbetaren inte ha några pengar.

För mannen och hans fackförbund återstår bara att återstår bara en ny runda i Arbetsdomstolen. Nästa dom kan komma om ytterligare något år.

Skapa kreativ miljö

Av detta kan man lära sig att miljardföretaget Astra Zeneca antingen är småsnålt eller omgivet av dåliga rådgivare. Forskning bedrivs inte bara i laboratorier. Innovationer skapas även på verkstadsgolvet. Om Sverige ska förbli en framstående industrination måste storföretagen bidra till den kreativa miljön.

Astra Zenecas kamp mot en enskild medarbetare sänder helt fel signaler. Särskilt som företaget i dag höll sin bolagsstämma och redovisade en vinst på 638 miljoner dollar, motsvarande runt 4,2 miljarder kronor bara för första kvartalet i år.

Vd:n Pascal Soriot konstaterade på stämman att han var nöjd med de betydande framsteg företaget gjort för att uppnå ledarskap inom just forskning. 

Men det var väl bara ord.