ÅSIKT

Vuxna politiker kapade skolan

Ingen pratar om barnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Utbildningsminister Jan Björklund och Miljöpartiets Gustav Fridolin - två män som i går diskuterade löner och ekonomi.
LEDARE

Valet skulle handla om skolan. Om alla barns rätt till en bra utbildning.

Men barnen försvann på vägen och i dag liknar skoldebatten mest av allt en avtalsrörelse för vuxna. De politiska partierna tävlar om vem som kan ge lärarna mest i lön.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén gnuggar händerna för det här var precis vad här hon ville uppnå. Och inget fel i det egentligen, hennes jobb är ju att höja lärarnas löner.

Men varför pratar ingen om barnen?

Vuxenfrågor

I går kväll möttes partiledarna i SVT:s debatt om skolan, men den handlade knappast om elevernas behov av mer gymnastik eller bättre undervisning i matte och svenska. Den handlade inte om barn med inlärningsproblem. Det fanns inga pedagogiska poänger eller visioner i debatten för den handlade inte ens om utbildning.

Den handlade om lärarnas löner, skolkapitalisternas vinster och föräldrarnas rätt att välja skola till sina barn. Det är de vuxna som har kapat skoldebatten. I gårdagens debatt stod fem manliga partiledare i en tv-studio och diskuterade ekonomi som om barn skulle vara för larvigt.

Militära gren

I kväll är det Jan Björklunds tur att intervjuas i SVT:s partiledarintervju. Han kommer säkert att låta lika myndig som i gårdagens debatt. När han pratar om elever brukar det mest handla om att de ska passa sig för annars får de sänkt ordningsbetyg. Som representant för Folkpartiets militära gren brukar han uppskatta disciplin och han pratar hellre om betyg än om barns behov.

Folkpartiet brukade vara lärarnas parti på den tid den mer socialliberala grenen regerade. Men kanske är det precis som Stefan Löfven säger ändå lite synd om Jan Björklund:

– Jag tror att han faktiskt ville göra skolan bättre men i valet mellan skolan och blockpolitiken så valde han blockpolitiken.

Men ingen annan partiledare har drivit en fråga så hårt som Jan Björklund. I kväll måste han få stå till svars för alla de barn som har kommit i kläm i en allt mer kunskapssegregerad skola.

De ha ha mer

Det är klart att lärarna ska ha bättre betalt, de förtjänar det och högre lön kan locka fler studenter till lärarlinjen. Eleverna behöver fler lärare i skolan. De behöver specialpedagoger och kuratorer. De behöver en anständig skolmiljö, god mat och trygga raster.

Framför allt behöver de lära för framtiden och för det krävs en utbildningsminister som faktiskt tar barnen på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM