ÅSIKT

Filippa Reinfeldt går över gränsen

Cancersjuka barn får söka vård utanför Stockholm

I Filippa Reinfeldts Stockholm får de cancersjuka barnen ingen vård. De tvingas åka till andra delar av landet för sin behandling.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är de friska och välmående stockholmarna som fått fler husläkare. Det är de som gynnats av Alliansens sjukvårdspolitik medan de svagaste fortfarande skickas runt som kollin mellan olika vårdinrättningar. Ingenstans finns det plats. Cancersjuka barn får åka över hela Sverige i jakt på sjukhus som kan ge behandling i tid.

Gamla och multisjuka lämnas vind för våg. I kväll berättar TV4:s Kalla Fakta om 78-årige John Ulf Anderson som på 16 månader flyttades 60 gånger.

– Jag kommer att dö av vanvård, sa han och han fick rätt.

Hos tandläkaren

Han var en ganska pigg stockholmare egentligen, och på väg hem från krogen när han trampade snett, föll och bröt lårbenshalsen. Under sin resa genom vården drabbades han av lunginflammation, urinvägsinfektion, sju misslyckade höftoperationer, blodförgiftning, resistenta bakterier och svamp.

Ingen tog medicinskt ansvar för John Ulf. Han skickades bara vidare. En gång dumpades han till och med hos en tandläkare på Karolinska. Båren bara stod där när tandläkaren hittade honom.

Cancersjuka barn

TV4 berättar också om fyraårige Gustav som drabbats av leukemi. Han bor i Täby och borde få sin behandling på Astrid Lindgrens barnsjukhus i närheten. I stället får han som många andra cancersjuka barn åka land och rike runt för att få sin livsviktiga behandling.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om Lilly, också hon ett fyraårigt cancersjukt barn på resa genom Sverige. Hon borde få sin behandling på Astrid Lindgren, men i stället pendlar hon mellan Uppsala och Linköping. Föräldrarna får koordinera den avancerade vården.  Sjukhusen har olika journalsystem och viktig information kan lätt försvinna.

Gustavs mamma beskriver situationen:

– Först kämpar man för sitt barn och sedan ska man kämpa för att vården ska fungera.

– Det känns så sjukt att de som är minst och svagast inte ska kunna få vård på sitt sjukhus, säger Lillys pappa.

Sjuksköterskor saknas

Det saknas åtta sjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnonkologi och det är därför man inte kan ta emot alla barn. Avdelningen har begärt 13 miljoner för att kunna anställa läkare och sjuksköterskor, men landstinget kräver i stället en årlig besparing på två procent.

När Dagens Nyheter frågar Stockholms ansvariga sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt svarar hon först att man ska öppna ytterligare en avdelning för cancersjuka barn på Astrid Lindgren.

– Ja man planerar för att få ytterligare en barnonkologisk avdelning.

Sedan backar hon och säger att man planerar att öppna ytterligare en avdelning för att få fler vårdplatser. Men den nya avdelning hon pratar om är inte till för cancersjuka barn. Hon pratar om en neurologisk avdelning och den är inte ny, den har bara varit stängd under sommaren. Annars händer det att man dumpar cancersjuka barn även där. 

Över gränsen

Att överdriva lite i politiken hör till. Men att uppfinna en hel canceravdelning för sjuka barn är att gå långt över gränsen. Filippa Reinfeldt har varit ansvarig för Stockholms sjukvård i åtta år. Hon införde Vårdval Stockholm och meningen var väl att invånarna själv skulle få välja sin vård. Och visst blev det bättre för den välbesuttna och i grunden friska innerstaden. Lite sämre blev det för de fattigare förorterna.

Men allra värst blev det för de svagaste. De cancersjuka barnen har inget val alls.

De får helt enkelt lämna Stockholm och söka sin vård någon annanstans.

ARTIKELN HANDLAR OM