ÅSIKT

Låt er inte luras av Annie Lööfs kvinnor

Annie Lööf i SVT.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf pratar ofta om kvinnor. I var och varannan mening nämner hon faktiskt kvinnorna.

Låt er inte luras av det.

Annie Lööf är feminist och som kvinna i en gubbig miljö har hon säkert fått känna på ett och annat. Det är inte henne det är fel på, det är hennes politik.

Kvinnor har faktiskt fått det sämre under Alliansregeringen.

Inte feminism

Under åtta år har inkomstskillnaderna bara ökat. Om man mäter lön samt inkomst av kapital och försäkringar har skillnaderna mellan kvinnor och män ökat vart enda år Alliansen suttit i regering. Det är inte feminism.

Regeringen har sänkt skatten och det har gynnat männen. De tjänar mest och har därmed fått större skattesänkningar än kvinnorna. Det är alltså männen som har tjänat pengar på Annie Lööfs politik.

Under hennes tid har kvinnorna tagit ut mest föräldraledighet och därmed det största ansvaret för hem och barn. Alliansen har till och med infört en alldeles egen kvinnofälla i form av vårdnadsbidraget på 3 000 kronor i månaden. 

Vårdnadsbidraget är inte pensionsgrundande vilket innebär att kvinnorna kan se fram mot en lika fattig ålderdom.

Kvinnor får städa

Annie Lööf pratar om kvinnors representation i bolagsstyrelser som om det skulle revolutionera världen. Hon pratar om kvinnliga företagare, men nämner i samma andetag att det handlar om välfärdsföretag. Just kvinnor ska alltså starta städbolag som anställer kvinnor som för en låg lön städar åt andra kvinnor. Det är Annie Lööfs bild av feminismen.

Under de senaste åtta åren har äldrevården kollapsat vilket innebär att kvinnorna också måste ta hand om sina gamla föräldrar.  Över 100 000 kvinnor har lämnat sina jobb för att bli anhörigvårdare. Det är framför allt döttrar ur arbetarklassen som tar hand om sina föräldrar medan rikare barn kan köpa sig fria med hjälp av skattesubventionerade Rut-tjänster.

Oppositionens tur

I Alliansens Sverige ökar sjukskrivningarna och de ökar mest bland unga kvinnor. Förra året hade 80 procent av alla kvinnor under 30 år varit borta från jobbet på grund av sjukdom. Osäkra anställningar, påtvingade deltider, delade turer och dubbelarbete. Kvinnor slits ner och löper större risker hela livet - ända ifrån den krisande förlossningsavdelningen till det nedbemannade äldreboendet.

När Annie Lööf pratar om framgångsrika kvinnor glömmer hon att det faktiskt är hennes politik som sänkt lönen för lärare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Hon upprepar ordet "kvinna", men det innebär inte att hennes politik är feministisk. I de sista valdebatterna kan hon inte stå oemotsagd. Nu är det oppositionen som måste börja prata om både jämställd och jämlik feminism.

ARTIKELN HANDLAR OM