ÅSIKT

Ta fram chipsen för i kväll blir det bråk

1 av 2
Röda slipsar och ansträngda leenden. I kväll blir det match igen mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven klår Reinfeldt. I varje fall om man ska döma av publiken i Kungsträdgården.

I går fyllde Fredriks Reinfeldt och hans Allianskolleger halva skridskobanan i Stockholmsparken. Det var inte mycket. Alliansen behövde inte ens klättra upp på stora scenen för att prata till sin publik.

I eftermiddags var det Stefan Löfvens tur att valspurta i samma Kungsträdgård och då var det fullsmockat. I ärlighetens namn ska vi erkänna att han fick draghjälp av artister som Linda Pira och Timbuktu. Men se det som ett tecken.

Det går bättre för oppositionen.

Det blir match

I kväll möts Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt också i SVT:s valduell. Så slå på ettan klockan åtta och räkna med bråk. Personkemin mellan de två statsministerkandidaterna har inte varit den bästa.

Förolämpningarna har haglat, så det är bara att plocka fram chipsen. Det blir match i kväll.

Men den som vinner matchen behöver nödvändigtvis inte vinna valet. Minns Thorbjörn Fälldin som förlorade debatten mot Olof Palme, men vann väljarnas förtroende. Så här i efterhand har det beskrivits som en seger för Fälldins saktmod och sävlighet. Så var det givetvis inte.

Väljarna var inte så dumma ens på den tiden.

Vann på sakfrågor

Fälldin vann på sitt motstånd mot storskaliga lösningar som kärnkraft och löntagarfonder. Han vann på sakfrågorna och så kommer det att vara även i detta val. Oavsett vem som förolämpar vem i kväll, så är det skolan som kommer att avgöra valet. Väljarna är trötta på disciplinära experiment, de vill ha lugn och ro i skolan.

De vill att smarta och välutbildade ungdomar ska ta över det här landet.

Väljarna vill att de här ungdomarna ska få riktiga jobb så att de kan betala skatt och försörja de som är gamla och sjuka. Väljarna kommer alltså att rösta på den regering som kan skapa flest arbetstillfällen.

Avgör nästa söndag

Väljarna kommer att rösta för en rättvis vård där sjukdom och inte rikedom avgör vem som får första hjälpen. Valet vinns därför av den som prioriterar cancersjuka, dementa och psykiskt sjuka.

Partiledarna måste förstå att bakom den adrenalinstinna staben av valarbetare finns det vanligt folk som visserligen gillar att titta på en match, men som inte kommer att rösta på den.

Väljarna är inte så dumma ens nu för tiden. Det blir jobben, skolan och välfärden som avgör hur det går nästa söndag.