ÅSIKT

Inga SD-rasister i Stockholms stadshus

Foto: TT
Christoffer Dulny, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Stockholm.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med Christoffer Dulny (SD) riskerar stockholmarna att få en riktig rasist i stadshuset.

Officiellt är han Sverigedemokraternas förstanamn i Stockholm. Inofficiellt är han också mannen bakom anonyma, rasistiska kommentarer på olika nätsajter.

Vi har ingen anledning att upprepa hans hatiska inlägg här, men helt klart anser Christoffer Dulny att vissa grupper har nedärvda egenskaper som till exempel våldsamhet. Det är givetvis befängt, men ändå typiskt för en representant för Sverigedemokraterna som i grunden är ett rasistiskt parti.

För det är ingen större skillnad på Christoffer Dulny och hans parti. Även i Sverigedemokraternas partiprogram går det att läsa om "en nedärvd essens hos varje människa". Riktigt vad skillnaden är mellan "nedärvd essens" och mer traditionell rasbiologi brukar SD ha svårt att förklara.

Undvek media

Jimmie Åkesson turnerade runt i Stockholms län i dag. Mesta tiden höll han sig innanför polisavspärrningarna för att undvika frågor från medierna. "Jimmie Åkesson kommer inte att kommentera händelsen." Sverigedemokraternas "stabschef" Linus Bylund försökte hantera situationen.

Åkesson har förgäves putsat på partifasaden, men den spricker hela tiden när partiets medlemmar visar upp dess rätta ansikte.

Catharina Strandqvist dammsuger iförd armbindel med hakkors. Hon var förstanamn i Halmstad, men fick avgå.

Sandor Högye raljerade om "kannibaler" eller "huvudjägare" från Mellanöstern. Han är toppnamn i Vimmerby och sitter fortfarande kvar.

Ingen glömmer tidningen Expressens avslöjade om järnrörsskandalen där ledande sverigedemokrater beväpnade sig med järnrör och uttryckte sig rasistiskt och kvinnoförnedrande i samband med en utekväll i Stockholm.

Rösta inte på SD

Jimmie Åkesson pratar om nolltolerans mot rasism, men det är bara ord. Grunden är, precis som sociologiprofessorn Mikael Hjerm säger till Aftonbladet, att Sverigedemokraterna tror på "ett folk - en nation".

Det betyder inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister. Det är själva partiet som nu avslöjar sin dolda agenda.

Sent på eftermiddagen bryter Jimmie Åkesson till slut tystnaden. Han berättar att partiet ska snabbutreda närmare tio kandidater på kommunal nivå, en av dem är Christoffer Dulny. Under de närmaste dagarna kommer man att återkomma med besked om hur partiet ser på varje persons agerande.

Jimmie Åkesson säger att det här kommer att få konsekvenser. Det må så vara.

Enklast är förstås att inte rösta på Sverigedemokraterna. Det är den enda garantin för att slippa rasister i Stockholms stadshus och i alla andra kommunalhus.