ÅSIKT

De allra sjukaste har inget vårdval

Foto: MAJA SUSLIN/TT
En gravid kvinna avled efter en förlossning på BB Sophia.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

■ ■ I Alliansens Sverige får en kvinna föda på en handikapptoalett eller på ett sjukhus 15 mil bort. Glöm allt tal om vårdval, för kvinnorna har inget val.

Det finns inte förlossningsplatser så det räcker till alla.

I det Moderata skyltfönstret Stockholm hävdar Filippa Reinfeldt föräldrarnas rätt att välja var de vill ha sin förlossning. Men när värkarna sätter i gång uppmanas de att klara delar av förlossningsarbetet hemma.

Ansvaret läggs på föräldrarna och det som borde vara glädje blir bara oro och osäkerhet. För vad gör man sedan, när det börjar bli bråttom och den första, den andra och den tredje förlossningskliniken säger nej?

Dog efter förlossning

Filippa Reinfeldt föreslår nu ett tak för hur många som får välja en klinik. Någon slags valfrihet utan valfrihet, så att säga. Allting blir mycket rörigare med Alliansen.

Men Filippa Reinfeldt och hennes Allians vill inte bygga ut den vanliga sjukvården. De föredrar privatare alternativ som BB Sophia. Förlossningskliniken som öppnade i våras fick genast kritik för att den saknade de stora sjukhusens intensivvård. Förra veckans tragiska dödsfall då en 30-årig kvinna avled efter en förlossning har inte minskat den kritiken.

Kvinnans man har anmält BB Sophia och utredningen kommer att visa vad som hände under förlossningen. Helt klart är att kvinnan fick flyttas till Karolinska sjukhuset där hon senare avled.

Ingen ska lastas för dödsfallet innan utredningen är klar, men vi måste ändå orka ta diskussionen om vilken vård vi vill ha. Är det rätt att flytta vården från de stora sjukhusen till mindre och privata alternativ? Precis bredvid BB Sophia ligger Martinas barnsjukhus. En annan privat lösning i Alliansens sjukvårdsbygge.

Där kostar ett besök över 2 000 kronor. Föräldrarna kan i stället välja att bli medlemmar för 899 kronor i månaden eller att teckna en försäkring som betalar kostnaderna. Bara de betalar får barnen en gräddfil till ett friskare liv.

Ingen trygghet

För de barn som blir riktigt sjuka är ­situationen en annan. De är hänvisade till de stora sjukhusen där det saknas vårdplatser. Det är de cancersjuka barnen som får åka över hela Sverige i jakt på sjukhus som kan ge dem behandling i tid.

Även om alternativen blivit fler har tryggheten försvunnit. Skatten är ju försäkringen som ska rädda livet på oss och våra barn. Men Alliansen satsar pengarna på fler husläkare i innerstaden och specialistmottagningar i den öppna vården.

I den senaste budgeten spar Filippa Reinfeldt åter pengar på akutsjukvården medan de privata klinikerna tillåts öka med 6,7 procent. Pengarna går till vårdval medan de som inte har något val får fortsätta att jaga vårdplatser.

Det är de födande kvinnorna och deras sjukaste barn som får betala i Alliansens Sverige.