ÅSIKT

Köpt tid med läraren på Lundsbergs skola

Egentligen är Lundsberg inte problemet, utan den anda som spritt sig i hela systemet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det händer mest varje år. Skolinspektionen kritiserar Lundsberg.

Den värmländska internatskolan har blivit en följetong i både media och Skolinspektionens arkiv. Den senaste tillsynsrapporten innehåller allt från rumpchocker till köpt lärarhjälp. Frågan är bara vad som är värst.

Det mest spektakulära är väl elevernas årliga omröstning om årets besserwisser, årets pluggis, årets festprisse och årets hetaste rumpa. Eleverna ska även ha registrerat sina kamrater och särskilt märkt ut dem som blivit relegerade med stora R.

Kränkande

Skolinspektionen uppmärksammar nu både rektorn och huvudmannen på den här omröstningen som "av vissa elever kan uppfattas som kränkande". Det verkar oklart om rumptävlingen fortfarande finns kvar, men så är det också mycket som är oklart på Lundsberg.

Språkundervisningen är till exempel i själva verket matte. Skolan har lagt in matematiken under språkval, vilket lär innebära att de elever som behöver mycket matte missar möjligheten att också lära sig tyska eller franska.

Eleverna på Lundsberg har obligatorisk läxhjälp, men de som behöver läsa upp ett betyg kan också köpa sig tid med någon av skolans lärare. Detta är lagligt så länge det inte är elevens betygsättande lärare som gör jobbet. Men faktum kvarstår. På Lundsberg ger lärarkollegiet extra undervisning, men bara till de elever vars föräldrar har råd att betala för den.

På posten

Just i dag skulle Lundsberg ha svarat på Skolinspektionens kritik, men deras brev ligger på posten. Först på måndag lär vi få ta del av skolans förbättringsarbete.

Internatskolan är i vilket fall den yttersta konsekvensen av det system där läx-rut är valfrihet för några få medan andra elever får finna sig i underkänt. Frågan om den jämlika skolan har burit den här valrörelsen. Det är viktigt att komma ihåg den trots att partiledarna just nu mest springer om varandra.

För det handlar givetvis inte bara om Lundsberg. Det handlar inte ens om eleverna som går på skolan. Tonåringar begår dumheter även på kommunala skolor.

Problemet är snarare att Lundsbergs-andan fått sprida sig trots att skollagen så tydligt säger att alla ska ha rätt till likvärdig undervisning. Problemet är inte att några privilegierade ungar köper lärare på en internatskola.

Den politiska utmaningen är i stället alla de barn som inte får någon hjälp.