ÅSIKT

Äntligen regnar det i Stockholm

Foto: P-O Sännås.
Stockholmarna behövde regnet som en påminnelse om den viktiga klimatfrågan.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt lämnade ett stormigt Stockholm bakom sig. I värsta ovädret tog han flyget till New York för att i morgon delta i sitt sista FN-möte som statsminister.

Ironiskt nog handlar det om klimatet.

Medan regnet fortsatte att vräka ner över Stockholm var det i stället Stefan Löfven som fick halka över kullerstenarna i Gamla stan. En ny politik ska formas, en regering tillsättas, även om det öser ner över regeringskvarteren.

För äntligen regnar det i Stockholm.

Dykare i Malmö

Under sommaren har i princip alla andra landsändar drabbats av extremt väder. Skogsbränder i Västmanland, översvämningar i Värmland. Dykare fick evakuera resenärer ur en buss i centrala Malmö. Det var på tiden att regnet också blötte ner stockholmarna så att även de påminns om klimatet.

Stefan Löfven och alla hans ivriga medarbetare behöver den insikten. Att klimatet fortfarande är vår allra viktigaste politiska framtidsfråga. Ingen kan påstå att regnet över Stockholm beror på klimatet, men vad vi säkert vet är att mängden extrema oväder ökar med klimatförändringarna.

Lyssna på Reinfeldt

Men det behöver inte bli värre och här bör Stefan Löfven faktiskt lyssna på Fredrik Reinfeldt, eller kanske snarare på hans miljöminister Lena Ek. I New York kommer hon att presentera en rapport som visar på klimatpolitikens möjligheter. Efter alla larmrapporter tog hon initiativ till projektet "New climate economy" för att visa att det går att kombinera tillväxt och minskade utsläpp.

Rapporten "Better Growth, Better Climate" är en fortsättning på den uppmärksammade Stern-rapporten och uppföljaren visar att de närmaste 15 åren blir kritiska för den globala uppvärmningen. Det är alltså ganska bråttom.

Bara att kopiera

Rapporten presenterar tio konkreta åtgärder så det är bara för Löfvens ivriga medarbetarna att kopiera:

1. Låt klimathänsyn genomsyra alla beslut.

2. Förhandla fram en ny global klimatöverenskommelse.

3. Subventionera inga fossila bränslen.

4. Sätt ett förutsägbart pris på koldioxid.

5. Gör det billigare att minska koldioxidutsläpp.

6. Satsa tre gånger mer på forskning och utveckling av förnybar energi.

7. Bygg tätare och mer kollektivtrafik.

8. Stoppa skogsskövlingen.

9. Återställ förlorad skogs- och jordbruksmark.

10. Avveckla kolkraften, ta itu med Vattenfall.

En del sköts mest i internationella förhandlingar, medan annat görs bäst här hemma. Bygg fler bostäder, bygg dem tätare och prioritera tunnelbana och pendeltåg. Klimatpolitiken behöver inte vara mer komplicerad än så.

I bästa fall upphör regnen. I varje fall behöver de inte bli värre.