ÅSIKT

Europas kvinnor tar tillbaka sina kroppar

Foto: ALVARO BARRIENTOS/AP
Spanska kvinnor demonstrerar för rätten att göra abort.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mörkermännen trängs tillbaka. I Spanien blir det inget förbud mot aborter. I stället är det justitieministern Alberto Ruiz Gallardón som får avgå. Tillsammans med den konservativa katolska kyrkan var det han som låg bakom abortförslaget.

Kvinnor över hela Spanien har protesterat. Några har till och med försökt lämna in sina kroppar till staten eftersom de själva inte skulle få bestämma över dem längre.

Norskt förslag drogs tillbaka

Demonstrationerna har avlöst varandra, de flesta spanjorer ville inte ha ett abortförbud och majoriteten segrade.

Demonstrationer på Irland

I Norge ville den nya högerpopulistiska regeringen att husläkare skulle kunna vägra hänvisning till abortvård. Men även det förslaget har dragits tillbaka.

Till och med i abortmotståndets

Irland har demonstrationerna varit många under den senaste tiden. Tusentals irländare har gått ut till försvar av den unga kvinna som tvingades föda sitt barn trots att hon var uppenbart självmordsbenägen. Kvinnan hade flytt till Irland där hon upptäckte att hon var gravid efter en våldtäkt i hemlandet. Hon var svårt traumatiserad och bad om en abort.

SD vill sänka abortgränsen

Trots flera läkarintyg förlöstes hon till sist med kejsarsnitt i 26:e veckan. Staten och kyrkan ägde hennes kropp, själv hade hon ingen talan.

Abortmotståndet finns fortfarande kvar i Europa, i Irland, Polen och Malta. Ja, även i Sverige där Sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen.

Det spanska beslutet är en framgång för kvinnorna som nu får fortsatt rätt till lagliga och säkra aborter. De tog tillbaka sina kroppar och blev ett föredöme för kvinnor i hela Europa.