ÅSIKT

Papporna måste sluta att titta på tv

Foto: Colourbox
Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är bara att trycka på off-knappen. Föräldrar som vill att det ska gå bra för barnen i skolan måste visa hur man gör.

Pisa-undersökningarna har visat att svenska barns läsförståelse blivit allt sämre. Sämst går det för pojkarna som i senaste undersökningen hade i snitt 51 poäng sämre än flickorna.

Efter den senaste skräck-Pisan har läsandet bland pojkar gått upp en aning. 64 procent av pojkarna läser i dag böcker minst en gång i veckan, rapporterar SCB.

Språket är nyckeln

Bland flickorna är siffran som vanligt högre, 76 procent läser minst en gång i veckan. Det är en viktig förklaring till varför flickorna är bättre i de flesta skolämnen. Den som kan läsa förstår biologin, geografin och samhällskunskapen.

Den som kan läsa förstår matteuppgiften. Språket är nyckeln till matematiken, ja egentligen till allt.

Det här insåg till sist även Alliansregeringen som initierade det läslyft som just nu rullar ut i skolorna. Vem som än blir ny skolminister måste fortsätta att prioritera språket för det kommer att leda oss till bättre resultat i Pisa.

Skolan kommer att ha ett stort ansvar.

Sagor och ramsor

Men även vi andra - föräldrar, syskon, morföräldrar och farföräldrar - måste ta vår del av ansvaret. Språkutvecklingen börjar redan innan barnet är fött. Blivande föräldrar kan sjunga för sitt ofödda barn. Småbarnsföräldrar kan läsa sagor och ramsor för att så småningom hjälpa barnet att stava sig igenom de där allra första orden.

Men sedan sjunker vi utmattade ner framför tv:n eller Ipaden och låter skolan ta över. Även vuxna läser mindre. Lagom till bokmässan redovisas ett rejält säljras för bokbranschen. Under senaste året har antalet sålda böcker minskat med 6,8 procent. Böckerna har konkurrerats ut av Spotify, Netflix och HBO Nordic, konstaterar förlagschefen Svante Weyler i DN.

Tyst, jag läser

Vuxna ser hellre en tv-serie, men tänk vilken signal det blir. Mellanstadiebarnet uppmanas att läsa läxan medan föräldrarna sjunker ner framför rutan.

Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Om pappa tittar på tv spelar sonen dataspel, men sällan med större framgång. I en speciell Pisa-mätning av elevers datakompetens hamnade Sverige åter långt från toppen. De svenska eleverna hade helt enkelt svårt att läsa instruktionerna.

Andelen föräldrar som läser högt för sina barn dagligen har sjunkit från 70 procent till 35 på tio år. Framför allt pojkarna behöver mer högläsning. De behöver förebilder som pappor som sitter tysta och läser en bok och som säger: "Tyst, jag läser."

Som visar att det är viktigt att läsa böcker.

ARTIKELN HANDLAR OM