ÅSIKT

Speldjävulen måste stoppas

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Marknadsföringen är extremt aggressiv. Det är svårt att komma undan all reklam för nätkasinon och vadslagning.

Ofta börjar det med någon liten summa på black jack eller en slant på ett NHL-lag och sedan är speldjävulen

i gång. I Dagens Nyheter kan vi läsa att spelmissbruket ökar.

Det är Beroendecentrum i Stockholm som slår larm. Chefssjuksköterskan David Jamshidi berättar att 90-talister numera kommer in för behandling.

Problemet har blivit större och det går längre ner i åldrarna.

Spel är som alkohol

Elva procent av alla som spelar utvecklar problem. Av dem är 170 000 männi­skor rena spelmissbrukare, 340 000 ligger i riskzonen.

Spel är som alkohol, det som är roligt för några kan bli ett helvete för andra. Nu är det alltså unga människor som spelar bort sina tillgångar. Nog borde sam­hället kunna ta sitt ansvar, det här handlar om ett växande missbruk.

Meningen var väl också att statliga Svenska spel skulle ta det här sociala ansvaret. Men nu gillar inte EU-kommissionen monopol och därför stämmer man den svenska staten och vad gör då den svenska regeringen?

Man ger upp.

Kommer hit för att tjäna pengar

Civilminister Ardalan Shekarabi öppnar för privata och vinstdrivande aktörer på den svenska spelmarknaden. Förutom Svenska spel ska spelbolag från andra länder kunna flytta sin verksamhet till Sverige.

– Vi tycker att ett licenssystem av något slag ska införas i Sverige, sa civilministern när han i höstas aviserade nya regler under mandatperioden.

– Exakta utformningen av ett nytt system kan inte anges i nuläget och då kan vi inte heller diskutera ekonomiska effekter eller sociala effekter.

En sak borde dock redan stå klar för civilministern. De internationella bolag­en kommer hit för att tjäna pengar och då är det någon som får betala. De sociala aspekterna måste vägas in redan i början av utredningsarbetet.

Speldjävulen kan inte släppas fri.

ARTIKELN HANDLAR OM