ÅSIKT

Folkpartisten som offrar cancersjuka

Foto: TT
Anna Starbrink (FP) bestämmer över sjukvården i Stockholm läns landsting.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag deltar Stefan Löfven i partiledardebatten. Men även om Sverige har en socialdemokratisk statsminister i riksdagen är det fortfarande borgerligheten som härskar i huvudstaden.

I Stockholms läns landsting är det folkpartisten Anna Starbrink som bestämmer över sjukvården. Det är alltså hon som ansvarar för nedmonteringen av cancer­sjukvården.

En riktig borgerlig sparchock.

Underskott på 61 miljoner

För de cancersjuka i Stockholm ­kommer 2015 att bli ett tungt år. I Svenska Dagbladet konstaterar fjorton blivande cancerläkare att de inte kommer att ­kunna ge den bästa cancervården. Ett tungt ­besked för dem som just nu går på behandling och kanske ännu värre för dem som ännu inte vet att de drabbats.

Det är ju så med cancer, den kan slå till mot vem som helst precis när som helst i livet. Vad vi säkert vet är att allt fler ­drabbas och att behandlingen blivit mer intensiv. Dessutom ökar befolkningen i Stockholm, vilket innebär att ännu fler cancerpatienter är på ingång.

Enligt läkarna har cancersjukvården på Karolinska ett ackumulerat underskott på 61 miljoner för 2014, vilket väl borde bevisa att fler behövde avancerad sjukvård.

Sjuksköterskor får gå

Anna Starbrink kunde ha anpassat budgeten. I stället gör hon precis tvärtom. Hon sparchockar och låter sjukhus­chefen dra ner på cancersjukvården. Nu ska 42 miljoner sparas och det innebär att läkar- och sjukskötersketjänster inte kommer att återbesättas. De bemanningsanställda sjuksköterskor som bland annat givit patienterna cellgifter får gå. De sköterskor som blir kvar får fler arbetsuppgifter.

Personalen kommer att få slita, men det är patienterna som drabbas. Nyinsjuknade patienter får vänta längre på sitt ­första besök, andra får vänta längre på sina återbesök.

Men den oron och ångesten belastar förstås inte någon borgerlig budget i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM