ÅSIKT

Regeringen bidrar till skjutfest på varg

Foto: Lars Hedelin
Bilden är tagen i Värmland vid en tidigare jakt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag började vargjakten i Värmland och Örebro. De första vargarna sköts i morse och bråket är redan i full gång.

Den här gången kan inte ens regeringen hålla masken.

I SVT:s Aktuellt läxar statssekreteraren Elisabeth Backteman (S) upp vice statsministern Åsa Romson (MP) som i sin tur slår tillbaka. Om inte ens regeringen kan hålla sams om vargjakten, hur ska då jägare och naturvänner kunna mötas i skogen?

Parodisk politik

Vargstriden har gått alldeles för långt. Regeringen måste helt enkelt återta kontrollen över svensk rovdjurspolitik. De senaste årens politiska turer har varit rent parodiska. Jakter har utlysts, överklagats och ställts in. EU har kritiserat licensjakten och den svenska regeringen har som barnungar smugit med besluten.

Årets jakt kan gå av stapeln bara för att den förra regeringen delegerade besluten till länsstyrelserna och dem kan EU inte påverka. Miljöorganisationerna funderar nu som bäst på hur de kan överklaga och jägarna slipar säkert på motargumenten. Överklaganden har redan börjat droppa in till Högsta förvaltningsdomstolen som lovar att skyndsamt hantera ärendena.

Stad - land

Vargstriden cementerar konflikten mellan stad och land, mellan naturvänner och jägare. Människor som egentligen borde ha så mycket gemensamt. För ett par år sedan lyckades Vargkommittén under moderaten Peter Egardt nästan hitta en kompromiss. Kanske kan han komma till nytta även under en röd-grön regering?

I vilket fall måste ansvariga ministern Åsa Romson ta kontakt med Backtemans chef, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Meningen med regeringen måste ändå vara att den ska lösa konflikter, inte elda på dem på bästa sändningstid.

Skjutfest

I regeringssamarbetet har Miljöpartiet problem med flera av sina stora symbolfrågor, Förbifarten, Bromma och nu vargarna. Åsa Romson tvingas sannolikt välja sina strider. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht måste då begripa att han och hans medarbetare inte kan delta i det offentliga drevet mot Miljöpartiet. Tanken är väl ändå att regeringen ska hålla ihop.

Ytterst handlar det om att vilja hitta lösningar. Som Peter Egardt skrev för några år sedan: "i syfte att åstadkomma samexistens mellan rovdjur, i synnerhet varg, och människor och dess näringar, inte minst landsbygdsnäringar. "

Regeringen kan inte bidra till den upphetsning som präglar skjutfesten i Värmland och Örebro. Miljöministern måste tillåtas ta fram en rovdjurspolitik som är långsiktigt hållbar.

Någon gång måste det faktiskt vara slutbråkat.

Eva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM