ÅSIKT

Utanför Stockholm isoleras människor

Foto: COLOURBOX
Snabbt bredband och mobiltelefoni måste finnas för alla.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Delar av Sverige håller faktiskt på att ­isoleras.

Det finns invånare som snart inte kan läsa en tidning eller kolla på tv. Deras ­mobila bredband är så långsamt att de knappt kommer ut på nätet.

På vissa håll råder total mobilskugga och då spelar nya smarta appar ingen roll. Nättjänster är till för storstads­borna, för i Glommersträsk lär det inte gå att ­swisha några pengar.

Säga vad man vill, men de gamla systemen var i alla fall demokratiska. Alla som betalade fick en papperstidning i brev­lådan och prenumerationen gick att ­betala på posten. Men med någon slags självklarhet läggs nu samhälls­viktiga tjänster över på nätet, trots att många ­inte kan utnyttja tjänsterna i sina mobiler.

Kartan är ett skämt

Som en del av satsningen #ettsverige kartlägger just nu SVT tillgången på mobilt bredband i landet. Kartan som tonar fram är verk­ligen ett skämt, bred­bandet är blixtsnabbt i Stockholm, Göteborg och Malmö medan glesbygden är seg som sjutton. Av de tio kommuner som har långsammast mobilsurf ligger fyra i Norrbottens län – Arvidsjaur, Arjeplog, Pajala och Jokkmokk.

Vi läser också om Ola som letar efter täckning i Glommersträsk och Cathrine som får ställa sig bredvid flaggstången i Hällefors för att kunna surfa. Poängen med mobilen är ju att det ska gå att ­surfa var man än är, på tåget, i skogsbruket ­eller skidspåret.

Alla ska få nyheter samtidigt

Om alla fick nyheterna samtidigt ­skulle ojämlikheter mellan stad och landsbygd jämnas ut. Men operatörerna är kommersiella, de prioriterar platser där det finns många människor som vill betala för ­surfandet och därmed har landsbygden fått stå tillbaka.

Där har vi en fråga som it-minister ­Mehmet Kaplan och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht snarast borde åt­gärda. Snabbt bredband och mobiltelefoni ­måste finnas för alla.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.