ÅSIKT

Björklund skyller alltid på sossarna

Om försvaret av Sverige var viktigast för Björklund, då hade han stannat kvar och försökt kompromissa.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund höjde budet till 17 miljarder, sedan smällde han igen dörren och gick sin väg.

Så kan man också få uppmärksamhet.

Om försvaret av Sverige var viktigast för Björklund, då hade han nog stannat kvar och försökt kompromissa med Alliansen och Socialdemokraterna. Den smällda dörren ska nog ses som hans sista försök att profilera sig.

Under sina åtta år som partiledare har Jan Björklund bara pratat om skolan. Det var han som skulle leverera en skola i världsklass. När det gick dåligt i början, då skyllde han på sossarna. När det fortsatte att gå dåligt höjde han rösten och nu försöker han helt enkelt byta samtalsämne.

Stor scen om försvaret

När Skolverket presenterar ännu en rapport om svenska elevers sjunkande skolresultat är det helt logiskt att Jan Björklund ställer till med en stor scen om försvaret.

Om elva dagar börjar Folkpartiets riksting i Västerås. Då kommer Jan Björklund att stå på scenen och prata om försvar, Nato, Putin, ja om allt annat än skolan.

Vem vill förknippas med ett sådant monumentalt misslyckande? Under Jan Björklunds tid sjönk skolresultaten i läsförståelse, matte och naturkunskap, visar dagens rapport från Skolverket. Det är klart att han vill gå med i Nato.

Med hög svansföring

Folkpartiet profilerar sig numera som det mest försvarsvänliga partiet av alla. Försvaret var också en av tre prioriterade frågor i decemberöverenskommelsen. Jan Björklund och hans förhandlare Allan Widman klev in i förhandlingarna med hög svansföring. Försvaret ville ha 20 miljarder på fem år, regeringen tyckte att det räckte med 6,2, Moderaterna ville satsa minst 10 medan Folkpartiet toppade med 17 miljarder. Dessutom ville man ha en utredning om Nato-medlemskap.

Jan Björklund hade inget att förlora. Så länge han satt i regeringen blev det inte mycket pengar till försvaret, men i opposition är läget förstås annorlunda. Nu kan han solospela. Det återstår dock att se hur folkpartisterna kommer att finansiera sina extra höga försvarsanslag. Var tänker de ta pengarna?

Skyllde på sossarna

Förhandlingarna fortsätter nu utan Folkpartiet. Regeringen kommer sannolikt att tvingas höja anslagen och man har redan gått med på en utredning om försvarets internationella samarbeten. Om Folkpartiet suttit kvar i förhandlingarna hade Jan Björklund säkert kommit ur dem som en samarbetsman.

Nu minns man honom som den som sabbade skolan och skyllde på Socialdemokraterna.

Och så den som sabbade försvarssamarbetet och skyllde på Socialdemokraterna.

Det återstår att se hur länge folkpartisterna vill ha en sådan partiledare. Sannolikt jobbar han redan på sitt eftermäle.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.