ÅSIKT

En slugger utan respekt för folk

Foto: BJÖRN LINDAHL
Justitierådet Göran Lambertz ska inte ifrågasätta svenska domstolar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med en rättshaverists noggrannhet går Göran Lambertz igenom mord efter mord. Det är klädesplagg, döda kroppar och likhundar.

För de anhöriga måste det vara ohyggligt plågsamt att än en gång läsa om detaljerna kring morden i både en bok och en debattartikel i Svenska Dagbladet. Texterna är dessutom skrivna av Göran Lambertz och han är inte vem som helst.

Han är domare i Högsta domstolen och därmed toppar han med automatik förstasidorna. Han driver sin sak och frågan är om han någon gång tänkt på att publiciteten kring honom också kan skada andra?

Bok om Quick

Göran Lambertz har skrivit en hel bok om fallet Tomas Quick där han går i polemik mot den avlidne Hannes Råstam, en man som inte heller kan försvara sig. Göran Lambertz är uppenbarligen en man som tar mycket liten hänsyn.

Dessutom är han respektlös mot själva rättsordningen, som Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg också konstaterar.

Men Göran Lambertz vevar på. Han anser att ingen domstol kommit fram till att Tomas Quick är oskyldig. Men faktum är att Tomas Quick - eller Sture Bergwall som han numera heter - har beviljats resning i åtta fall där åklagaren sedan konstaterat att det saknas bevisning.

Han är oskyldig

Det finns alltså inga bevis mot Tomas Quick och därmed är han i lagens mening oskyldig. Då kan inte en domare i Högsta domstolen komma och säga att Quick trots allt kan vara skyldig.

– Det ankommer inte en på en domare i Högsta domstolen att ge offentlighet åt tankarna, säger Anne Ramberg till Svenska Dagbladet.

Göran Lambertz skadar bara förtroendet för svenska domstolar, men det tar han väl inte heller någon hänsyn till.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.