ÅSIKT

Fridolins kompisar gråter krokodiltårar

Gustav Fridolin.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Säga vad man vill, men Gustav Fridolin har en lojal partikrets. Aldrig har så många kränkta miljöpartister hört av sig till ­redaktionen.

De är rasande för att jag skrev om Fridolins tur med regeringsplanet. Jag tyckte att han kunde ha flugit reguljärt, det hade varit bättre för miljön. Men nu gjorde han inte det.

I stället valde han och kollegan Aida Hadzialic ett lyxigare färdsätt.

Det är inte många som fått prova på ett regeringsplan, men jag har haft förmånen och kan berätta att bättre kan man inte flyga.

Det här är plan för kungar och presidenter. Skinnfåtöljer, gott om plats, god mat och ­utvalda viner. Du körs fram till flyg­planet och det bästa av allt är att det lyfter precis när du vill. Privatflyget är onekligen vanebildande, för vem vill åka ­charter efter det?

Fråga bara direktörerna på SCA.

Tillgången till regerings­planet går enligt en protokollär ordning. Kungen går först, ­sedan statsminister och där­efter utrikesministern. Det är inte alltid Gustav Fridolin får tillgång till lyxflyget.

Partisekreterare och med­arbetare hör också av sig och berättar att Gustav Fridolin minsann flög hem i turistklass från Kuwait i våras.  ”Ihopträngd bredvid en okänd person i en flygplansstol såväl rejält hård som liten.” Sedan han landat efter en lång natt utan ­särskilt mycket sömn drog han direkt vidare till regerings­sammanträde och ännu en lång arbetsdag.

Det är ­beskrivningen av en mycket tapper man jag får i min mejlbox. Medarbetarna försvarar sin minister, men de hade kunnat spara på krutet. Jag visste redan att Gustav Fridolin helst åker klimatsmart.

Han är faktiskt miljöpartist.

Antagligen var det hans ­kansli som fixade fram regeringsplanet, det var strax före ­lucia och säkert ville alla komma hem till firandet. Sannolikt hade han ingen aning om ­mellanlandningar och ­kostnader. Han har en hel stab som ska hålla ordning på ­sådana saker, han är ju faktiskt minister och departementschef.

Ändå tror jag att flygplansskandalen var bra för Fridolin och hans politiska stab. Nu har de lärt sig att vi håller ögonen på dem. Inte för att vi föraktar politiker, utan för att vi anser att politiker ska vara förebilder. De skickar ut signaler och därför ska en kulturminister betala tv-licens. Därför ska en miljöpartist flyga klimatsmart.

Mars månad var den hetaste i historien. Oväder drabbar ­jorden och människor tvingas på flykt. Krigen i Afrika och Mellanöstern hade sin början i klimatproblemen.

Det finns ingen quick fix som kan rädda jorden. I stället är det miljoner människors dag­liga beslut som avgör våra barnbarns framtid. Att inte ta bilen, trots att den går snabbare än bussen.

Att inte flyga lyxplan, trots att det går fortare än reguljärt.

Så kom inte och gapa om politiker­förakt varje gång vi granskar vad ni gör. Det är ni som har makten nu. Se till att förvalta den väl i stället.