ÅSIKT

Löfven borde vara lika rädd

LEDARE

4 augusti 2015. Klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är en skräckfilm som rullas upp.

Först kom torkan, sedan började det pyra. Snart spred sig bränderna i kraftiga vindar och i dag är katastrofen ett faktum. Kalifornien brinner och tusentals brandmän bekämpar lågorna. Tiotusentals människor har tvingats lämna hus och hem för att de hotas av bränderna.

Filmen ger hopp

Medan Kalifornien står i lågor lägger president Obama fram sitt viktigaste klimatprogram någonsin. Han gör det i en film för det är ändå Hollywood som brinner.

Obama kan knappast kallas hjälten, så stora har hans insatser inte varit hittills.

Men filmen ger hopp. Hans satsning beskrivs som det största steget någonsin i klimatkampen och det är verkligen ett ambitiöst program han lägger fram. Den slutgiltiga versionen av Clean Power Plan innebär en stor satsning på förnybar energi. Koldioxidutsläppen från kraftverk ska minska med 32 procent fram till 2030, jämfört med 2005 års nivåer.

Kolet står fortfarande för runt 40 procent av den amerikanska elförbrukningen, men nu ska det alltså fasas ut. Den koldioxid kolkraftverken släpper ut är en direkt orsak till bränderna i Kalifornien och som Obama säger i sin film: ”Det är inte ett påstående, det är ett faktum.”

Fler ser möjligheter

Obama kommer att stöta på motstånd bland de reaktionära republikanerna i kongressen. Men motståndet håller på att luckras upp. Opinionsstödet för en ambitiös klimatpolitik ökar och allt fler amerikaner ser möjligheterna i förnybara energikällor som sol, vind och vatten.

Nu vet investerarna att de ska satsa sina pengar i förnybara projekt och i bästa fall kan Clean Power Plan vara hävstången för en mer modern amerikansk energisatsning.

För snart ett år sedan träffade Obama även en klimatöverenskommelse med Kinas Xi Jinping. Signalvärdet var kanske större än den kinesiska utsläppsminskningen, men de två världsledarna satte

i alla fall dagordningen. Klimatet är den avgörande framtidsfrågan som snart ska avgöras på det stora FN-mötet i Paris.

Sverige är i sammanhanget en liten spelare. Vi har alltid varit kaxiga i miljöfrågor, men utan inhemska mål riskerar vi nu att bli överkörda och utkonkurrerade på den alternativa energimarknaden.

Måste missat filmen

Den svenske miljöprofessorn Johan Rockström tycker att Sverige ska bli den första fossilfria nationen i världen.

Stefan Löfven väljer i stället att beskatta den förnybara energin.

Han måste ha missat filmen.

Bränderna i Kalifornien och översvämningarna i Burma är fakta och inte fiction. Stefan Löfven borde vara lika rädd som Barack Obama.