ÅSIKT

Ministrarna måste upp ur hängmattan

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Mehmet Kaplan.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det politiska sommarlovet är alldeles för långt.

En minister är alltid i tjänst, ändå har regeringen inte synts till på många ­veckor. På torsdagar släntrar några av statsråden in och tar en sommarfika med medierna. Men snart är de borta igen.

Inte är de på departementen och ingen hör dem i den politiska debatten.

Nere i riksdagen ekar det lika tomt. Där är ledamöterna lediga till den 15 september så det är inte konstigt att den poli­tiska debatten bara handlar om en tunnelbaneuppgång i Stockholm.

Rasisterna sätter agendan

Det är ju bara Sverigedemokraterna som jobbar.

Medan resten av det politiska Sverige ligger och latar sig lyckas rasisterna ­sätta den politiska agendan. Den borde handla om fler bostäder. Bostads­minister ­Mehmet Kaplan borde bråka med Alliansen som ­bidrog till den ­katastrofala bostadsbristen.

Den politiska striden borde handla om mer pengar till den ­usla järnvägen som borgarna också körde i botten. Bråka om tågen, kommunikationsminister Anna Johansson! Ta fighten med finansministern och kräv mer pengar till ny räls.

Debatten borde handla om bemanningen inom vård, ­socialtjänst och äldreomsorg. Om gamla som behöver komma ut, om cancersjuka som behöver snabb ­behandling. Den ­borde handla om ­anständiga flykting­boenden, fler fritidshem och bättre barnomsorg.

Debatten är enkelspårig

Men i stället handlar den alltså om ­reklam i Stockholms tunnelbana.

Politiker från alla partier lägger ut s­emesterbilder på internet och när de är tillbaka på kontoret kommer de att upptäcka att den politiska agendan blivit ­kapad. Då blir det svårt att ta kontroll över politiken igen.

Det är lite bråttom nu, så upp ur hängmattorna och sätt fart på Sverige.