ÅSIKT

Donald Trump är USA:s svar på Jimmie Åkesson

Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP
I kväll kommer Donald Trump att dominera debatten mellan de republikanska kandidaterna. Räkna med grodor.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nog är Donald Trump betydligt roligare än Jimmie Åkesson. Rikare är han också, men för väljarna fyller han säkert samma funktion som Sverigedemokraternas ledare.

De är båda väldigt bra på att hitta syndabockar.

När väljarnas vardag är tung, när de kämpar med dålig ekonomi, arbetslöshet och brister i välfärden. Då kliver Trump eller Åkesson fram och skyller på mexikaner eller muslimer. Det är inte ditt fel, säger de. Det är någon annan som sabbar ditt liv.

Historiska stollar

Historien kantas av stollar med så enkla lösningar och just nu är det Donald Trump som leder det republikanska presidentkandidats-racet i USA. I kväll kommer han att möta sina motkandidater i en debatt i den reaktionära tv-kanalen Fox. Donald Trump kommer att stå i mitten eftersom det är han som leder i opinionen.

Mångmiljardären kommer att dominera scenen med sin märkliga frisyr - århundradets värsta överkamning av flint. Publiken förväntar sig utspel. Den här sommaren har ju kantats av Trumps bisarra uttalanden och grodorna har fullkomligt hoppat ur munnen på honom.

Trumps attacker

Redan när han tillkännagav sin kandidatur i mitten av juni lyckades han förolämpa ett helt folkslag när han påstod att de papperslösa mexikaner som kommer till USA bara är narkotikalangare och våldtäktsmän.

Sedan attackerade han den förre republikanske presidentkandidaten John McCain, en krigsveteran som under Vietnamkriget sköts ner över Hanoi och fick tillbringa fem år i ett nordvietnamesiskt fångläger. Trump menade att McCain inte var någon krigshjälte:

– Jag föredrar sådana som inte blir tillfångatagna.

Donald Trump vill bygga en mur mot Mexiko, men i övrigt har han inte många politiska förslag. Han bara gapar.

Slår alltid neråt

Han är en Mogens Glistrup, en Beppe Grillo, en Pim Fortuyn eller en Ian Wachtmeister. Tillsammans med Bert Karlsson bildade Ian Wachtmeister Ny demokrati som gick till val på billigare sprit, bort med lapplisorna och mer drag under galoscherna. De kom in i riksdagen 1991 och snart hårdnade partiledarnas ton. Främlingsfientligheten tog över och även om partiet numera är avsomnat finns Ian Wachtmeister kvar i politiken - nu som rådgivare till Jimmie Åkesson.

Historien upprepar sig alltid. Populisterna påstår att de slåss mot makthavarna, men i själva verket slår de alltid neråt. De tycker att politiken är byråkratisk, alltså letar de efter enkla lösningar och skyller på mexikaner eller muslimer. Donald Trump har ett visst underhållningsvärde medan Jimmie Åkesson bara är tråkig.

Båda två driver en politik som är människofientlig och absolut ingenting att skratta åt.