ÅSIKT

Nordkalk hade fel - Ojnare kan räddas

Foto: TT
Protest för att rädda Ojnareskogen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen kommer att skydda den gotländska Ojnareskogen. Det blir ­ingen kalkbrytning.

Beslut tas inom kort, kanske i morgon eller möjligtvis nästa torsdag. Allt annat­ vore orimligt.

I sista stund har regeringen fått veta att Nordkalk hävdat felaktiga uppgifter. Företaget har hela tiden menat att kalkbrytningen inte skulle förstöra den känsliga miljön eftersom berggrunden var tät och sprickfri.

Expertmyndigheten hade fel

De uppgifterna hade Nordkalk köpt av expertmyndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökningar. Ett beställningsjobb som myndigheten utförde till företagets stora belåtenhet.

SGU:s uppgifter har spelat stor roll i den fortsatta rättsliga processen.

Miljöexperter har dock hela tiden ifrågasatt dem och nu har Naturvårdsverket gjort en egen geologisk undersökning med hjälp av KTH. För säkerhets skull med tre olika mätsystem, geo­radar, slingram och geoelektriska mätningar. De gjorde även en analys av växtlighet och vatten i området.

Naturvårdsverkets utredning blir klar i dagarna och den kommer att slå fast att Nordkalk och SGU hade fel.

Ojnareskogen är full av vattenbärande sprickor.

Hade kunnat bli en ny Hallandsås

Om Nordkalk skulle få fortsätta riskeras inte bara miljön utan också norra Gotlands vattenförsörjning. Vi skulle stå inför en miljöskandal lik Hallands­åsen som dränerades på vatten för att ingen tog hänsyn till experternas varningar.

Det är klart att regeringen inte vill ha en ny miljöskandal i knät. Ojnareskogen kommer sannolikt att skyddas ­enligt EU:s Natura 2000-direktiv.

I bästa fall drar Nordkalk tillbaka sina krav på brytning. SGU:s underlag lär de knappast kunna använda längre och ­expertmyndighetens generaldirektör Lena Söderberg hälsar att man inte längre gör den här typen av beställningsundersökningar.

Därmed skulle ordningen kunna vara återställd i den sensommarvarma och förunderligt vackra Ojnareskogen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.