ÅSIKT

Nu är det dags att väcka Stefan Löfven

Foto: Jonas Bilberg
Framtiden byggs inte av snoozare, sa Löfven. Nu är det han själv som borde vakna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Höstens politiska debatt lär bli ... sömnig.

Många av oss minns Stefan Löfven som väckarklocka. Den som laddade ner hans röst kunde vakna till beskäftiga uppmaningar som "Känns det jobbigt att stiga upp? Ja, så kan det vara."

Syftet var säkert gott, ungdomar skulle upp och hoppa för att gå till skola eller jobb. Men uppmaningen var plågsam.

Då är Anna Kinberg Batras förslag om fler sovmorgnar betydligt behagligare.

Vuxenperspektiv

Moderaterna vill ge fler skolelever möjlighet att sova lite längre på morgonen. Frågan kommer att diskuteras på partistämman i oktober och är en del i Moderaternas livspusselpolitik. Förslagen handlar om kortare sommarlov, utökad allmän förskola, fler vabbande pappor - och så sovmorgnarna.

Moderaterna har ett vuxenperspektiv. Om skoldagen börjar senare slipper föräldrar stressa i väg för att hinna lämna barnen klockan åtta. De föräldrar som börjar jobba tidigt kan i stället lämna barnen på fritids. Därmed får föräldrarna mer flexibilitet och familjen får en lugnare start på dagen.

Barnperspektiv

Sett ur ett barnperspektiv är det här ett alldeles utmärkt förslag.

På fritids skulle barnen kunna få frukost vilket innebär att färre får genomlida de första lektionerna på fastande mage. Barn som stressar och slarvar med frukosten gör sämre ifrån sig på lektionerna, konstaterar Karolinska Institutets folkhälsoakademi.

En lång rad undersökningar bekräftar dessutom att en senare starttid i skolan är bra för eleverna. Tidiga skolmorgnar försämrar barnens studiekapacitet och hos tonåringar är de ett direkt och allvarligt hot mot deras hälsa, konstaterade till exempel en rad forskare i Svenska Dagbladet tidigare i år.

Byggs av snoozare

De menade att tidiga morgnar varken är disciplinerande eller särskilt karaktärsdanande, även om Stefan Löfven spelade på de känslorna när han trumpetade att framtiden inte byggs av snoozare. Det är ju kanske just det den gör.

I puberteten ökar sömnbehovet till nio timmar per natt samtidigt som den biologiska insomningstiden förskjuts två-tre timmar. De tidiga skolmorgnarna innebär att många elever drabbas av kronisk sömnbrist och forskarna gör en jämförelse: att tvinga en 18-åring gå upp klockan sju är som att tvinga en 58-årig Stefan Löfven gå upp halv fem på morgonen.

Nu är det inte riksdagen som ska bestämma när det ringer in i landets skolor. Men det är bra att Moderaterna tar upp frågan, Anna Kinberg Batra ser gärna att moderatledda kommuner går före.

Röd-gröna kommuner bör genast hänga på. En förutsättning för förbättrade skolresultat är att eleverna kommer utvilade till skolan. Det är Stefan Löfven som borde vakna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.