ÅSIKT

Håll Björklund borta från bostadspolitiken

LEDARE

24 AUGUSTI 2015. Jan Björklund.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDERS DEROS
Folkpartiledaren Jan Björklund

Kommer ni ihåg kulsprutan Björklund? Han som smattrade ur sig förslag som förändrade skolan i grunden. Marknads­anpassning, lärarlegitimation, ­läxplikt, betyg, ännu mer betyg, ordningsbetyg och av med mössan i klassrummet.

Inte hjälpte det.

Under åtta år skulle han göra skolan bättre, men när han slutade var den sämre. Elevernas resultat föll i Pisa-undersökningarna medan lärarna bröt samman av Björklunds alla klåfingriga regler.

Håll honom borta

Och nu är han tillbaka igen. Jan Björklund kandiderar för omval som partiledare för ­Folkpartiet. Skägget är nytt, men Björklund är sig lik. När han sommartalade i Göteborg i går kastade han ur sig en hel kaskad av förslag. Den här ­gången handlade det om ­bostadspolitik och det är på sin plats att utfärda en varning.

Håll Björklund borta från ­bostadspolitiken.

Sverige behöver fler bostäder. Inte fler galna idéer.

Stoppa Björklund

Redan i Almedalen presenterade han två förslag, i går kom det tio till och vi anar redan åt vilket håll det här barkar. ­Någon måste sätta stopp för

Jan Björklund. Han vill införa fri hyressättning för nya lägen­heter och fria förhandlingar mellan varje hyresgäst och ­hyresvärden. Den som har en bostad ska ­kunna hyra ut den till vilket pris som helst.

Det kommer bli dyrt att bo i Folkpartiets Sverige.

Han vill sänka skatten och privatisera detaljplanerna. Han skjuter från höften och en sak är säker. Med Jan ­Björklunds bostadspolitik blir det vilda västern och där

finns ­ingen plats för bostads­lösa ungdomar, studenter, ­ny­anlända och trångbodda.

Bostadsbristen är akut. Det är så svårt att få tag på en bostad i Stockholm att folk avstår från att söka jobb, studenter tackar nej till utbildningsplatser och nettoinflyttningen avtar. Folk söker sig allt längre bort från ­innerstäderna för att hitta hem med en rimlig hyra.

Vi behöver rimliga priser

Svensk bostadsmarknad ­behöver fler bostäder och mer marknad, säger Jan Björklund.

Han har fel. Sverige behöver bara bostäder till rimliga priser.

Miljöpartistiska bostads­ministern Mehmet Kaplans plan är att bygga 250 000 nya ­bostäder till 2020. Det är en ­början, men det räcker inte. ­Bostadsministern måste ta strid för ännu mer byggande.

Jan Björklund kidnappade skolan. Låt honom inte kapa ­bostadspolitiken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.