ÅSIKT

Upp ur sandlådan, Mikael Damberg

Foto: Lotte Fernvall
Näringsminister Mikael Damberg.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med en vecka kvar till deadline väljer regeringen att skicka ut Ojnareskogen på ny remiss. Länsstyrelsen på Gotland ska på fyra (!) dagar redogöra för om det finns några andra områden som är lika skyddsvärda som just Ojnareskogen.

Beslutet togs på ett extra regeringssammanträde i går morse.

Hoppas på bytesaffär

Företaget Nordkalk som vill bryta kalk i den skyddsvärda skogen hoppas på en bytesaffär. Sannolikt är det näringsminister Mikael Damberg som gått företaget till mötes. Att miljöminister Åsa Romson ens skulle kunna tänka sig att byta ut den skyddsvärda skogen verkar mindre troligt. Då skulle hon förlora all trovärdighet.

Regeringens interna strid om Ojnare-skogen måste få ett slut. Det börjar likna rena sandlådan.

Miljööverdomstolen har satt en deadline. Senast sista augusti måste regeringen vara överens om skogens framtid. Det är därför länsstyrelsen på Gotland bara får fyra dagar på sig att komma med alternativ.

Lätt hysteriskt

Efter tio år av diskussioner verkar det hela lätt hysteriskt, men man anar Nordkalks illistiga plan. I veckan har företaget bombarderat departementen med förslag på en bytesaffär. Den handlar om fjärilar och kor, men på något sätt undviker företagets miljöchef att gå in på de vattenfyllda sprickor i berggrunden som kan riskera hela norra Gotlands vattenförsörjning.

Givetvis har länsstyrelsen på Gotland redan alla nödvändiga underlag för att skydda Ojnare. Ministrarna har fått dem tidigare och de kan få dem igen.

Det anmärkningsvärda är att Stefan Löfven och hans medarbetare i statsrådsberedningen låtit det gå så här långt. När det blir bråk i sandlådan måste man sätta ner foten långt innan det hela går överstyr.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.