ÅSIKT

Därför är Stockholm en ointressant stad

Foto: MIKAEL PERSSON, ALL OVER PRESS
Mästarvrålet när Malmö FF nått gruppspelet i Champions League. Nikola Djurdjic och Markus Rosenberg går ned på knä
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är klart att Malmö får de nya jobben.

När IBM ska starta ett nytt utvecklingscentrum väljer man bort en välkammad stad som Stockholm. Företaget söker energi och kreativitet och då får det bli Malmö.

– Vi har utvärderat flera orter i Sverige, men valde Malmö eftersom staden har en extrem mångfald, både etniskt och åldersmässigt med många unga, konstaterar Johan Forssander som blir chef för den nya enheten till Dagens Industri.

Kreativitet på plan

Vi såg en hel del av den skånska kreativiteten i går kväll när Malmö vann över Celtic med 2-0. Prestationerna på plan backades upp av en publik som stod upp under hela matchen och bokstavligt talat sjöng sitt lag till seger.

Det är en annan hemlighet bakom Malmös framgångar. Sammanhållningen. Här finns bara ett lag och en publik, inga slagsmål och inga bengaler.

Det har skrivits spaltmil om sprängningar och skjutningar i Malmö. Polisen har fått extra resurser för att klara den senaste våldsvågen. Det finns ingen anledning att romantisera den farliga sidan av Malmö, men man försöker i varje fall inte dölja den. Stockholm och Göteborg visar upp välpolerade och välavlönade innerstäder. Så ser det inte ut i Malmö, där syns fattigdomen mitt i stan. Där finns spåren av den gamla industristaden, även om det var länge sedan varvet och bilfabriken försvann.

Från andra länder

I dag kommer stadens fattiga från andra länder. Malmö är första anhalten för många av de flyktingar som kommer till Sverige. Staden är ankomstkommun för ensamkommande flyktingbarn. Senaste veckorna har det kommit 40 barn om dagen, 280 barn i veckan som ska ha omsorg, bostad och skolutbildning. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh tar strid med Stockholms rika förortskommuner.

– Mottagningssystemet är skevt när välbeställda Danderyd i Stockholms län bara tagit emot nio ensamkommande barn hittills i år, skrev hon nyligen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Regionen är het

Annars ser Katrin Stjernfeldt Jammeh positivt på kommunens framtid och satsar på "särskilt attraktiva skolor" där elever från olika områden i Malmö får gå tillsammans. Malmö har också en högskola med 24 400 studenter och det är ännu ett av skälen till varför IBM valde att lägga sitt utvecklingscentrum just här.

– I regionen finns närhet till universitet och högskolor, konstaterar Johan Forssander.

– Öresundsregionen är het.

IBM vill finnas nära sina kunder och tack vare invandringen är Malmö en ung och attraktiv stad.

Malmö FF har alltid satsat på ungdomen, gamle fotbollslegendaren Staffan Tapper är i dag engagerad i turneringen Fotboll mot rasism där närmare 100 flick- och pojklag deltar. Malmö investerar socialt och det lönar sig.

Segern i går ger Malmö FF minst 200 miljoner kronor. Så mycket pengar får de inte i Stockholm.

Malmö har en annan potential.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.