ÅSIKT

Åkessons kompisar hotar journalister

Foto: Stefan Mattsson
SD:s Jimmie Åkesson.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I somras hyllade Jimmie Åkesson de finska Sannfinländarna:

– Lyckligtvis är det inte bara elände som pågår i vår omvärld. I både Finland och Danmark har parlamentsvalen ­bjudit på härliga framgångar.

Jimmie Åkesson tyckte att det var ”­häftigt” att Sannfinländarnas parti­ordförande blivit Finlands utrikes­minister.

Nu vet vi vad de går för, Jimmie Åkessons finska kompisar. De är inga beskedliga opportunister, utan politiker som ­inte drar sig för att hota sina motstån­dare.

Vill begränsa yttrandefrihet

I går kallade Sannfinländarna till en presskonferens där partiets Matti Put­konen lämnade över en lista på personer som ”förtalat och skymfat partiet”. På ­listan fanns riksdagsledamöter, chefen för Finlands public service, professorer och redaktörer.

Enligt Putkonen ska de ha uppviglat människor och media till hatretorik mot Sannfinländarna. Partiet vill därför ­begränsa yttrandefriheten för att stoppa åsikter som de anser ”äventyrar samhällsfreden”.

Sannfinländarna har ofta beskrivits som ett ganska harmlöst landsbygds­parti. Det är det inte. Göbbels skulle ­vara imponerad, skriver Hufvudstadsbladets Marianne Lydén.

Sannfinländarna är ett parti som inte tål politisk diskussion. Som vill tysta ­sina motståndare.

Hatiska inlägg

Anledningen till gårdagens press­konferens handlar om Olli Immonen, som sitter i riksdagen för Sannfinländarna. Han har poserat med nynazister och publicerat en rad hatiska inlägg på Facebook. Bland annat skriver han på engelska att han ”drömmer om ett starkt och tappert folk som besegrar en mardröm vid namnet multikulturalism”.

Efter de inläggen har Immonen tagit en timeout och listan på journalister kan betraktas som regeringspartiets hämnd.

Det känner vi igen. När Jimmie Åkesson sjukskrev sig skyllde han på ”mediernas många gånger vedervärdiga kampanj­journalistik och extremisternas omåttliga hat”.

Sverigedemokrater och sann­finländare vill inte ta debatten. De vill bara ha makten.

Det är riktigt skrämmande.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.