ÅSIKT

Stockholm måste tvångsförvaltas

I Stockholms landsting riskeras livsviktiga samhällsfunktioner på grund av politisk inkompetens
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vanvettet kan inte fortsätta. Stockholms läns landsting behöver akut tvångsförvaltning.

Livsviktiga samhällsfunktioner riskeras på grund av den borgerliga inkompetensen. Stockholmarna betalar Sveriges högsta landstingsskatt ändå går både sjukvård och lokaltrafik med stora underskott. Kostnaderna överstiger intäkterna med över en miljard.

Färre platser

Om mindre än ett år ska Nya Karolinska sjukhuset stå färdigt. Det skulle lösa Stockholms brist på vårdplatser men så blir det givetvis inte. Nya Karolinska är till och med mindre än gamla Karolinska. Fler patienter i behov av högspecialiserad vård kommer att få slåss om färre platser.

Sjukhusbygget kostar så mycket att oppositionen vill omförhandla kontraktet, men Alliansen framhärdar. Nya Karolinska kommer att bli norra Europas dyraste sjukhus och därför måste Stockholms läns landsting dra ner på kostnaderna.

Gamla Karolinska sjukhuset måste till exempel spara 50 miljoner kronor och det drabbar akutmottagningar, intensivvård, operation och narkos. Det innebär stängda operationssalar, färre vårdplatser och fler hot mot patientsäkerheten.

Ständig kris

Förlossningsvården är i ständigt pågående kris. Landstinget snålar med ersättningen och födande mammor vet inte var - eller om - de kan få en förlossningsplats. Den planerade förlossningsavdelningen på St Görans sjukhus är mycket försenad.

Landstinget drar ner på pengarna till kvinnosjukvården vilket innebär att flera abortkliniker nu kommer att stänga.

I takt med att sjukvården försämras ökar hälsoklyftorna i Stockholm. Medellivslängden minskar i områden som Rinkeby, Skärholmen och Nykvarn. Alliansen svarar med att lägga ner den organisation som tog fram hälsorapporten.

Orättvisor

Orättvisorna syns till och med i lokaltrafiken. Härom dagen beslutade landstingsstyrelsen att stoppa tunnelbanans gula linje söderut. Det blir bara en snutt av gul linje mellan Odenplan och Arenastaden. Anmärkningsvärt med tanke på att även det nya pendeltåget också kommer att stanna vid Arenastaden.

Men så funkar det i Stockholms läns landsting. En del saker får kosta hur mycket som helst medan annat läggs ner.

Det handlar inte bara om borgerlig politik, det är värre än så. Alliansen klarar inte av att styra landstinget. Sätt Stockholm på tvångsförvaltning, tillsätt en kommisson eller en nationell samordnare. Gör vad som krävs för ett landsting i akut kris.

ARTIKELN HANDLAR OM