ÅSIKT

Romson omkörd av verkligheten

Foto: EPA/TT
VÄRLDEN HAR FATTAT Fortsätter utvecklingen i samma takt som nu kommer sol och vind att stå för hälften av jordens elenergiförsörjning år 2030. Bilden är från en manifestation på klimatmötet i Paris.
LEDARE

12 december 2015. Paris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

PARIS I bästa fall har vi ett klimatavtal i dag eller i varje fall i morgon. Förhandlingarna är redan inne på övertid och bråken är de gamla vanliga. Det blir en blaskig överenskommelse eftersom USA, Kina, Indien och Australien av olika skäl inte vill binda sig för hårt. Saudi värnar sin olja och små ö-stater slåss för sin överlevnad medan EU sitter i mitten och duckar lite fegt.

Nog av strider

Den tid då EU kunde lösa upp knutarna är borta. Den europeiska unionen har nog av sina egna inre strider och orkar inte riktigt ta ledningen i de internationella förhandlingarna. Om något land ska ha äran av ett klimatavtal är det ordförandelandet Frankrike.

Frågan är dock om dessa gigantiska klimatförhandlingar har någon framtid.

Medan politiker och tjänstemän sitter och tjatar förändras verkligheten utanför kongresshallen.

Sedan 2013 har utsläppen av koldioxid bromsat in och i år kan de till och med minska. Forskningsinitiativet Global Carbon Project räknar med att utsläppen för 2015 kommer att minska med 0,6 procent och det beror på att Kina minskat sin koleldning. Kina är fortfarande ett smutsigt land, men faktum är att Kina också är det land som investerar allra mest i förnybar energi. Saker händer alldeles oavsett klimatmötet. Till exempel har Apple, som tillverkar en stor del av sina telefoner och datorer i Kina, i höst invigt en stor solcellspark i Sichuanprovinsen.

Solenergi hetast

Medan kineserna sitter och säger nej i Paris, säger de ja hemma i Kina.

Solenergi är det hetaste på marknaden just nu. På tio minuter har solens strålar kastat lika mycket energi över jordens yta som hela mänskligheten förbrukar under ett helt år. Nu tas den till vara. USA må bromsa på klimatmötet, därhemma satsar regeringen 15 miljarder på solenergiindustrin. Fortsätter utvecklingen i samma takt som nu kommer sol och vind att stå för hälften av jordens elenergiförsörjning år 2030.

Investerar klimatsäkert

I Sverige utvecklar svenska företag alternativen. Bensinbolag lovar att leverera fossilfria bränslen. Fjärde AP-fonden, banker och fonder investerar klimatsäkert. Världen har fattat och då är det viktigt att fega politiska beslut inte stoppar utvecklingen.

Åsa Romson och hennes kollegor i Paris kan snart vara omkörda av verkligheten och i sådana fall är det bara bra.

ARTIKELN HANDLAR OM