ÅSIKT

Därför blev 2015 ett riktigt skitår

Foto: DANIEL NILSSON
DEN BLÖTA SANNINGEN SMHI:S prognoser visar att det kommer att fortsätta så här. Det blir bara varmare och blötare.
LEDARE

23 december 2015. Klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bromma flygplats blir kvar. Signalen från riksdagen är tydlig.

Ta gärna flyget, vi ökar kapaciteten. Kör gärna bil, vi bygger en motorväg till Stockholm.

En vecka efter klimatkonferensen verkar riksdagsledamöterna ha glömt allt som lovades i Paris. Det enda de inte satsar på är tågen. Vi har en riksdagsmajoritet som faktiskt har bidragit till att järnvägsförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn upphör den fjärde januari. Ett beslut som inte bara är korkat, att stoppa tågtrafiken är givetvis också dåligt för klimatet.

Ungefär lika dåligt som att behålla Bromma.

Konferens på gammal flygplats

Då är parisarna smartare. De la ner sin cityflygplats Le Bourget för 35 år sedan vilket frigjorde en massa mark och det var just där klimatkonferensen kunde hållas tidigare i december. Tåget från konferensen till storflygplatsen Charles de Gaulle tog 23 minuter.

Tåget till Arlanda är tre minuter snabbare.

I en tid då öknar brer ut sig och översvämningar dödar tusentals människor tycker Alliansen och Sverigedemokraterna att 20 minuter är för lång tid. Om de nu har så bråttom borde de satsa på Stockholms central i stället. Centralare avgångar finns inte för de som vill lämna Stockholm. Med tåget kommer resenärerna till Arlanda eller nästan vilken destination som helst (utom just Köpenhamn).

Väljer motsats väg

Men medan andra länder utvecklar snabbtåg och klimatanpassade färdsätt väljer nu de borgerliga ledamöterna att gå motsatt väg. De satsar på Bromma flygplats och Miljöpartiet förlorar därmed

en viktig fråga. I sammanhanget är det ganska ointressant, det allvarliga handlar om klimatet.

Det är sista dagen före jul och Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson borde titta ut genom fönstret. Det enda de kommer att se är grådis och mörker. Det blir ingen vit jul för det enda kalla med 2015 var sommaren. Efter en blöt vår fick vi en riktigt usel sommar. Det regnade i hela Sverige utom i Lappland där snön låg kvar.

Samma väder som i midsommar

Nu är vi inne i december och vi har samma väder som i midsomras. Visst är det några dagar kvar, men vi kan redan konstatera att 2015 blev ett riktigt skitår.

SMHI:s prognoser visar att det kommer att fortsätta så här. Det blir bara varmare och blötare. Amerikanska vädertjänsten NOAA och rymdmyndigheten NASA slår redan fast att 2015 blir det varmaste år som någonsin uppmätts.

Den här utvecklingen kan inte stoppas, men den kan bromsas om alla länder hjälps åt. Det innebär att även Sverige måste minska sina utsläpp av koldioxid från flyg och bilar. Den som inte förstått det förtjänar faktiskt en riktigt regnig jul.

ARTIKELN HANDLAR OM