ÅSIKT

Staketet som ska stoppa flyktingar

Foto: ANDREAS HILLERGREN
BYGGER MURAR För att ingen ska kunna smita över den svenska perrongen har ett stängsel satts upp mellan spåren i Kastrup. I dag börjar Sverige kontrollera resenärers identitet.
LEDARE

4 januari 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ID-kontrollerna

Från och med i dag måste passagerare över Öresund passera en id-kontroll. Tågresenärer från Köpenhamn får kliva av redan i Kastrup där de måste passera en särskild spärr innan de kan kliva på tåget till Sve­rige. För att ingen ska kunna smita över till den svenska perrongen har det i helgerna byggts ett högt staket mellan spåren. Detta två meter höga stängsel ska alltså stoppa flyktingar från att smita in i Sverige.

Menat för att skrämma

Kommunikationsminister Anna Johansson har hittills förminskat hela id-processen och jämfört den med att visa leg på Systemet. Stängslet har hon knappast nämnt, men kanske är hon för ung för att se lik­heterna med den järnridå som en gång började byggas för att stoppa just flyktingar från öst. Efter andra världskriget hade Sovjetunionen tagit kontroll över stora delar av Europa.

Miljoner östeuropéer flydde undan kommunismen, bara i juli månad 1961 flydde 30 000 östtyskar över till Västberlin. Det var då muren började byggas. Staket och betong. Från början var den inte särskilt hög, men med åren förstärktes den med minfält, taggtråd och höga bevakningstorn. Då var det Sovjet som ville stoppa flykten till Västeuropa, i dag är det Västeuropa som vill stoppa flykten från öst. Murar kan stänga inne och stänga ute. Många av oss äldre minns hur det var att resa genom den gamla järnridån. Vägen gick genom ingenmansland – eller död mans land. Strålkastare lyste i natten, gränspoliser vrålade ”PASSE-KONTROLLE” och vi räckte fram våra svenska pass med skakiga händer. Meningen var att muren och makten skulle skrämma människor och nog var vi rädda. De som inte hade sina papper i ordning riskerade att skjutas till döds.

Stänger in sig själv

Journalisten Per Svensson konstaterar i Sydsvenskan att EU bygger fler murar än den i Kastrup. I den spanska enklaven Ceuta vid Marockos gräns finns till exempel ett staket som nyligen höjts till sju meter och försetts med 22 millimeter långa extremt vassa knivblad. De

flyktingar som ändå försöker simma runt staketet beskjuts med gummikulor och tårgas. Ungern, Slovenien, Öster­rike. Allt fler EU-länder bygger murar för att stänga människor ute. Men som Per Svensson skriver, de som bygger en mur för att stänga andra ute stänger samtidigt in sig själv. De har inte lärt någonting av ­historien.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.