ÅSIKT

Sossarna måste ta strid för Stockholm

Ingen kan vilja ha det som i vår huvudstad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
Ska vi ha en huvudstad där vissa kan köpa sig en sjukförsäkring medan andra får vänta förgäves på akuten?
LEDARE

Tro inte på allt ni läser om stockholmare.

De flesta bor inte ens på Södermalm. De bor i förorter och pendlar in till stan. Tigande trängs de på pendeltåg och bussar, resan in till jobbet tar allt längre tid. På T-centralen får de vänta i kön till utgången. Rulltrappan har rasat samman, men ingen bryr sig.

Folkmassan rör sig långsamt, stockholmarna tiger och lider.

De är på väg till sina deltider, visstider och extraanställningar. Många jobbar med service, de serverar latte, städar eller säljer dyra kläder till den lilla grupp som har råd. De måste komma i tid, men kan inte längre lita på kollektivtrafiken.

Landstinget har dragit ner på turtätheten. Busslinjer har försvunnit, tågen packats fulla med folk. Landstinget brände pengarna på en lyxig spårvagn mellan NK och Åhléns så nu får vanligt folk tränga ihop sig.

Usel politik

Varför tar inte sossarna strid för kollektivtrafiken i Stockholm? Den borde inte vara en liten landstingsfråga, utan en riksangelägenhet för alla socialdemokrater. Statsministern, kommunikationsministern, inrikesministern, finansborgarråd och kommunalråd - alla borde rasa mot kollektivtrafiken i Stockholm.

Dels för att den plågar ett par miljoner i Stockholmsregionen. Men också för att den usla kollektivtrafiken sköts av moderater.

Stockholms läns landsting styrs fortfarande av Alliansen. Socialdemokraterna på alla nivåer borde strunta i byråkratiska gränser och utnyttja tillfället att peka på riktigt usel borgerlig politik.

Titta bara på sjukvården i Stockholm. Alliansen har snart byggt färdigt ett av världens dyraste sjukhus. Nya Karolinska sjukhuset blir en exklusiv byggnad som kommer att ta emot de svåraste fallen och de mest ovanliga diagnoserna. Det är givetvis gott, men det kommer inte att finnas plats för vanligt folk med alldeles vanliga hjärt- och kärlbesvär.

Nya Karolinska kommer inte ens att ha en akutmottagning. För att komma dit krävs ambulans med blåljus, helikopter eller särskild remiss.

Ingen rättvisa

Det var tänkt att mindre sjukhus skulle ta över de vanliga patienterna, men pengarna har tagit slut. Det blir till exempel inget sjukhusbygge på Södertörn. Även som sjuka kommer stockholmarna att tvingas köa. Det finns ingen rättvisa för invånarna i det här länet.

När Moderaterna nu växer i opinionen borde Stefan Löfven eller stockholmaren Anders Ygeman rasande resa sig upp och fråga: ”Vill ni ha det som i Stockholm?”

Ska vi ha ett samhälle där vissa kan ta bilen medan andra får trängas i tunnelbanan? Ska vi ha en huvudstad där vissa kan köpa sig en sjukförsäkring medan andra får vänta förgäves på akuten?

Nej, ett sådant samhälle borde ingen socialdemokrat vilja ha.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Eva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM