ÅSIKT

Gravida ska inte åka bort

Foto: GETTY IMAGES
Hur ska Åsa Romson få svenskarna att energispara när stormar, torka och sjukdomar bara drabbar befolkningar i länder långt borta?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gravida varnas för att åka till Brasilien. De bör undvika hela Sydamerika, Mexiko, Västindien och antagligen snart ­stora delar av södra USA.

Zikaviruset sprider sig explosivt, WHO har utlyst internationellt nödläge. Viruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador och bara i Brasilien har

sedan oktober minst 4 000 barn fötts med svåra hjärnskador.

Ångesten sprider sig

Bilderna på barn med krympta huvuden­ cirkulerar nu över världen och ­ångesten sprider sig även till Sverige.

Gravida kvinnor ska inte åka långt bort. Måste de resa till drabbade länder är det heltäckande kläder, myggstift och myggnät som gäller, menar Folkhälsomyndigheten.

Zikaviruset sprids via aedesmyggan som finns vid ekvatorn runt hela jorden. Tidigare har viruset gett ganska beskedliga besvär, men sedan smittan spreds från Afrika via Asien till Sydamerika har situationen blivit betydligt allvarligare. Arbetet med att analysera och stoppa smittspridningen har bara börjat.

Hann inte bygga upp försvar

Forskarna är dock i stort sett eniga om att jordens uppvärmning bidrar till spridningen av sjukdomar. Myggburna virussjukdomar anses vara särskilt klimatkänsliga och den snabba spridningen av zika kan vara ännu ett exempel. Befolkningen i Brasilien hann aldrig bygga upp ett immunförsvar innan viruset slog till.

Aedesmyggan finns inte i Sverige, det är alldeles för kallt här. Katastroferna brukar utspela sig någon annanstans på jorden och det är den svenska klimatdebattens förbannelse. Inte för att vi önskar oss katastrofer, men hur ska Åsa Romson få svenskarna att energispara när stormar, torka och sjukdomar bara drabbar befolkningar i länder långt borta?

Vad kan få kommuner att klimatanpassa och företag att ställa om när de saknar själva incitamenten?

Det regnar lite mer och snöar lite ­mindre, men det räcker inte för att vi

i Sverige ska känna allvaret. I brist på verkliga klimatförändringar har den svenska debatten mest kommit att ­handla om procenttal. I går kallade Åsa Romson till ännu en av dessa sifferexerciser. ­Ämnet för gårdagens pressträff var egentligen klimatanpassning, ändå kom frågor och svar mest att handla om årtal och siffror. Som om allt är en tävling om vilket land som kan minska mest.

Prata om barnen

Kanske kan Åsa Romson nästa gång ­ändå prata om barnen i Brasilien. Om stormarna som dränker vissa länder medan ökenspridningen torkar upp ­andra. Svenskarna reser, känner och ­oroar sig. Även vår inhemska klimat­debatt måste handla om dem som ­drabbas. Annars blir den helt obegriplig och då vill ingen hjälpa till.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.