ÅSIKT

Snaran dras åt kring näthatare

Foto: Colourbox
I framtiden kan hämndporr bli ett integritetsintrång.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna drabbades av panik. Någon hade spridit nakenbilder på henne, de var tagna av hennes tidigare pojkvän och nu fanns de över hela nätet. Bilderna låg på hämndporrsajter eller helveteshålor, som hon själv föredrog att kalla dem i en intervju med Sveriges Radio. Sajter som bara handlade om att förstöra kvinnors liv.

Män från hela världen hörde av sig. Hon ringde polisen, men möttes av likgiltighet.

Hämndporr

Så förstördes en ung kvinnas liv av hämndporr. Anna är inte ensam, nätet är nerlusat med sexfilmer som ex-pojkvänner lagt ut för att hämnas. Bilderna kommer att förfölja dessa drabbade kvinnor genom livet för ingenting försvinner från internet. Flera år senare kan filmerna ses av en ny partner eller en blivande arbetsgivare.

Lagstiftningen har verkligen inte hängt med och det har framför allt drabbat de unga som varit helt skyddslösa ute på nätet.

Bestraffas

Men nu försöker regeringen komma ikapp. Spridning av hämndporr kommer i framtiden att bestraffas. Den som lägger ut hemmagjorda sexfilmer för att skada en tidigare partner kan då åtalas för olaga integritetsintrång.

Snaran dras åt kring de näthatare som missbrukar internet. I dag presenterade regeringens utredare Gudrun Antemar sin utredning om skydd för den personliga integriteten. Så snart remissomgången är avklarad är justitieminister Morgan Johansson beredd att ta frågan till riksdagen.

Därmed kan vi hoppas att i alla fall det värsta näthatet stoppas. Utredningen fokuserar på det hat som drabbar ungdomar. I framtiden ska de inte ens kunna hota med att lägga ut sexbilder på varandra utan att misstänkas för olaga hot.

Mobilbilder

Hatiska och kränkande yttranden ska kunna straffas som ofredande. Därmed blir det olagligt att till exempel uppmana en självmordsbenägen person att ta livet av sig.

Det blir förbjudet att sprida falska uppgifter. Det blir slut på närgångna mobilbilder på trafikoffer, inga obduktionsbilder på morbida sajter. Kommentarsfält kommer att städas upp och nätet blir fritt från de värsta avarterna.

Självklart är det viktigt att yttrandefriheten behålls. Medier måste fortfarande kunna publicera bilder som har allmänintresse. Medierna måste dessutom i sin tur skyddas från allvarliga hot så att de även i framtiden kan publicera det som har allmänintresse.

Allt förutsätter givetvis att polis och åklagare lever upp till en ny lagstiftning. Ingen hotad flicka ska i framtiden mötas av likgiltighet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.