ÅSIKT

Kött är farligt - ministern har fel

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht har fel, köttkonsumtionen är ett miljöproblem.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht tycker om kött. Han ser inga problem med att svenskarna äter allt mer kött. Att det röda köttet orsakar tarmcancer är så att säga inte hans bord.

Han vill inte komma med några pekpinnar, säger han.

Om några veckor presenterar Sven Erik Bucht sin livsmedelsstrategi och den kommer knappast att handla om folkhälsa. Trots att Världscancerfonden varnar för rött kött är det ingenting regeringen tänker ta hänsyn till i sin livsmedelspolitik.

Köttklump

Trots att FN, världshälsoorganisationen WHO och livsmedelsorganisationen FAO alla framhåller att vi måste minska vår köttkonsumtion säger den svenske ministern nej. Han tycker om kött och har inte ens koll på hur mycket svenskarna äter. När Sveriges Radios Eko-redaktion informerar om att svenskarna äter 45 procent mer kött än vad de gjorde 1990, svarar Sven Erik Bucht att han tycker om kött.

Ökningen motsvarar 20 kilo per person och år. Det är en rejäl köttklump och den ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Blotta misstanken borde vara skäl nog för att minska köttkonsumtionen.

Men landsbygdsminister Sven Erik Bucht vill hellre sälja svenskt kött och därför säger han att han inte vill komma med några pekpinnar.

Växthusgaser

Livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt, står det på regeringens hemsida. Köttproduktionen står för en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Den globala kött- och mejeriproduktionen påverkar klimatet mer än vad bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans.

För att klara Sveriges klimatmål borde regeringen genast ta itu med köttkonsumtionen.

Men Sven Erik Bucht tycker inte att vårt köttätande är ett miljöproblem. Han tycker att politiken ska hålla sig borta från det svenska köket, säger han till radion.

Hur kan en landsbygdsminister som jobbar för hållbar tillväxt avfärda klimatproblemen som en köksbordsfråga? Översvämningar, ökentorka och ihållande regn. Klimatet är en global ödesfråga, men i Sverige sitter en minister och rycker på axlarna.

Köttfri måndag

Vi får hoppas på resten av regeringen. Folkhälsominister Gabriel Wikström och miljöminister Åsa Romson borde ha synpunkter på både folkhälsa och klimat. Statsminister Stefan Löfven borde framhålla ambitionen att Sverige ska ta täten i klimatarbetet. De klimatöften som gavs i Paris måste ha någon betydelse.

En modern livsmedelsstrategi borde givetvis handla om hur produktion och konsumtion anpassas till klimatet för en hållbar tillväxt. Så lyssna inte på Sven Erik Bucht, ta kontroll över ditt eget kök. I dag är det måndag, låt den bli köttfri för hälsans och miljöns skull.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.