ÅSIKT

Slut på flummet från Åsa Romson

Foto: MAGNUS SANDBERG
Romson.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige kan få en sammanhållen klimatlag.

Efter 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser.

Efter många år av flummigt klimatprat har Åsa Romson lyckats. Hon gav Miljömålsberedningen ett uppdrag och nu har ledamöterna kommit överens om tydliga svenska klimatmål. Samtliga partier –utom Sverigedemokraterna – står bakom de nya målen.

En överlevnadsfråga

Att få bort klimatutsläppen har varit en helt avgörande fråga för Miljöpartiet. Det här är alltså en viktig seger för ett parti

i motvind, men också en framgång för kommande generationer. Klimatet är en överlevnadsfråga.

Självklart kommer kritiken från miljöorganisationerna. Sverige borde gå fram snabbare, utsläppen skulle kunna nollas till 2030, menar till exempel Naturskyddsföreningen. Givetvis har de rätt, ju snabbare desto bättre.

Nu är alla överens

Man ska dock inte underskatta kraften

i den breda uppslutningen bakom Miljömålsberedningens förslag. Nu är alla överens. Klimatpolitiken måste vara förutsägbar, annars vet invånare, kommuner, regioner och näringsliv inte vad som gäller. En klimatlag och ett klimat-

politiskt ramverk får alla att styra mot samma mål.

Därmed kommer alla att veta att det är solceller, elbilar och kollektivtrafik som gäller i framtiden. Och på landsbygdsdepartementet vet de i alla fall snart att vi faktiskt måste äta mindre kött.

I juni kommer Miljömålsberedningen med konkreta åtgärder. Ju snabbare omställningen kommer i gång, desto starkare blir Sveriges konkurrenskraft. Nu är det bara framåt som räknas.

Om trettio år ska Sverige vara fossilfritt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.