ÅSIKT

60 blöjbarn dumpas på förfärlig förskola

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är sällan vi åsiktsjournalister skriver om barn. De är väl för små för våra stora tankar.

Vi hade förstås debatten om Alfons Åberg-filmen som skrämde barnen på en förskola i Malmö. Men när den historien väl nådde våra sidor handlade den mest om vuxna.

I veckan har en annan barnhistoria faktiskt nått våra spalter. Den kommer också från Malmö och handlar om barnen på förskolan Klangen. Tidningen Sydsvenskan har publicerat en hel rad artiklar om den förfärliga förskolan. Ett sextiotal blöjbarn går på Klangen och när Sydsvenskans journalister kommer dit kravlar små­barnen runt på golvet. Hälften av de anställda har gått in i väggen och är sjukskrivna.

De som är kvar hinner inte byta barnens blöjor. Den som lägger ett barn på skötbordet kan inte ha koll på de andra barnen.

Det finns inte händer nog för att mata alla barn. De som får vänta gråter, personalen gråter. I köket travas soporna som ingen hinner gå ut med.

Barnen kommer inte heller ut eftersom förskolan ligger en våning upp utan hiss. De små måste bäras ner för trappan och personalen räcker inte till. En pappa berättar att barnen inte varit ute på tre veckor.

– Jag ser två anställda ta hand om tjugo blöjbarn, säger en mamma som också gråter.

Om det här varit en institution för vuxna hade den stängts och förbjudits för länge sedan. Det är bra att Skolinspektionen planerar en tillsyn på Klangen. Med tanke på de små barnen hoppas jag innerligt att den sker redan

i morgon.

Skolminister Gustav Fridolin försöker förtvivlat minska barngrupperna men kommunerna struntar i vad han säger. Nynäshamn har till exempel inte ens sökt de pengar som regeringen avsatt för att minska barn­grupperna.

Ansvariga politikern Patrik Isestad (S) skryter snarare om sina stora förskolor. Han vill inte minska barngrupperna, för honom är personalen viktigast, säger han till SVT.

Jag minns när mina barn gick på dagis och kommunen skrev in fler barn. Personalen mutades med ett solarium och nog blev de bruna alltid, men inte blev de gladare. Jag lovar att personalen blir gladast om barnen mår bra och kan utvecklas i sin takt. Det säger sig själv att personalen prioriterar barnen. Det är de kommunala politikerna som struntar i dem.

All forskning visar att små barn mår bäst i små förskolegrupper. Mindre grupper med få förskollärare är bättre ur ett kvalitetsperspektiv jämfört med många förskollärare och stora barngrupper, konstaterar forskare vid Göteborgs universitet som jämfört 700 förskolor i 46 kommuner. Läste ni det politiker i Malmö, Nynäshamn, Huddinge, Stockholm och alla andra städer som trycker in barn som vore de kycklingar på en EU-farm?

Även om ni skiter i barnen kan ni i alla fall lyssna på vuxna forskare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.