ÅSIKT

Nästan död tvingades han sova i ett kadaver

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Leonardo DiCaprio i rollen som Hugh Glass, pälsjägaren som är ute efter hämnd.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Stefan Löfven borde ta med sig statsråden och gå på bio.

Regeringen borde gå mer på bio. Stefan Löfven kan ta med sig kamraterna på The revenant med Leonardo DiCaprio. En stark och ganska våldsam film som säkert skulle skaka liv i statsråden.

I morse fick DiCaprio en Oscar för sin huvudroll i filmen. Han spelar pälsjägaren Hugh Glass som blir attackerad av en björn och övergiven av sina kamrater. De tror att han är död, ja de försöker till och med begrava honom. Men han piggnar till och krälar i väg över snöiga vidder för att utkräva sin hämnd.

Man ska inte överge sina kompisar även om de verkar döda.

Snön försvann

Filmen skildrar 1820-talets USA. Det är kallt - riktigt kallt - vinter, snö och is. Filminspelningen var tuff. DiCaprio tvingades sova i djurkadaver, äta rå bisonlever och bada i isande vatten.

Men när slutscenen skulle spelas in var snön borta. Regissören Alejandro Iñárritu har berättat att snön bara smälte framför deras ögon. De fick uppleva växthuseffekten i verkligheten. Inspelningen var förlagd till Klippiga bergen där det brukar vara snö, men när teamet skulle spela in surrade bin i luften.

Till Sydpolen

I sitt tacktal berättade Leonardo DiCaprio hur filmteamet tvingades byta inspelningsplats för att snön försvann. De sista scenerna spelades in i södra Argentina, nästan nere vid Sydpolen.

– Klimatförändringen är verklig, sa han till Oscarspubliken.

– Det sker här och är det största hotet mot mänskligheten. Vi måste jobba tillsammans och sluta förhala. Vi måste stödja världens ledare som inte talar för de stora företagen utan för mänskligheten, världens ursprungsbefolkningar, de miljarder av underprivilegierade som påverkas allra mest, våra barnbarn och de människor vars röster har drunknat på grund av girighet.

Inte för given

– Låt oss inte ta den här planeten för given. Jag tar inte den här kvällen för given.

Leonardo DiCaprio berättade att fjolåret var det varmaste år som någonsin uppmätts och hur han såg tecknen på den uppvärmningen under filminspelningen.

Så är det. Klimatförändringen kommer inte att explodera och spränga jorden i små bitar. I stället är det många tecken som avslöjar att jorden håller på att koka över. Snön försvinner från Klippiga bergen. Översvämningar drabbar Storbritannien. Regn faller över Sverige på julafton. Den värsta torkan på femtio år drabbar Afrikas horn.

Lättlurade

Leonardo DiCaprio hänger normalt i Hollywood där skördarna redan har torkat bort. Sverige har inte riktigt hunnit dit än och den svenska regeringen kan därför fortsätta att göra undantag i klimatpolitiken. En minister tycker att vi ska äta kött, en annan vill bygga en motorväg. En tredje vill sälja kolgruvor för fortsatt drift.

Hela regeringen borde faktiskt se filmen om mannen som krälar genom Klippiga bergen. Fast egentligen krälar han nere vid Sydpolen. Men den som vill kan lätt låta lura sig. Film förför sin publik, men det är i dramatiken vi plötsligt förstår verkligheten.

Vi kommer aldrig att behöva sova i djurkadaver, men världen håller faktiskt på att gå under. Vi kan inte ta den här planeten för given.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.