ÅSIKT

Pensionsmiljarder spränger världen

LEDARE

11 MARS 2016. Kärnvapenindustrin.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När ett kärnvapen exploderar blir hettan så intensiv att människokroppar helt förångas. Tryckvågen färdas mil och sliter sönder byggnader, broar och vägar. Den radioaktiva strålningen dödar både omedelbart och på sikt då offren drabbas av strålsjuka och cancer.

Kärnvapen är grymmast av alla massförstörelsevapen eftersom det dödar helt urskillningslöst och under lång tid. Värre vapen kan mänskligheten inte utsättas för.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har också varit mycket tydlig:

– Alla kärnvapen måste avskaffas.

Det sista världen behöver

Ändå kan tidningen Dagens Industri avslöja att fyra svenska AP-fonder investerat tungt i kärnvapenindustrin. Svenska pensionspengar går alltså till upprustningen av ännu en generation kärnvapen. Världens kärnvapenländer utvecklar just nu nya system och nya vapenbärare, konstaterar fredsforskningsinstitutet Sipri. Det handlar om stridsspetsar och missiler.

I en osäker tid är en sådan upprustning det sista världen behöver.

Ändå väljer AP-fonderna att investera i världens största missiltillverkare Raytheon och vapenjättar som Northrop Grumman och Lockheed Martin. Totalt har de svenska fonderna satsat över fyra miljarder kronor på kärnvapentillverkning.

Som fan läser bibeln

Fonderna har en etisk kommitté som borde reagera, men den hänvisar i stället till icke-spridningsavtalet som ger fem länder rätt att inneha kärnvapen. Kommittén menar att eftersom USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland får ha kärnvapen kan Sverige bidra till upprustningen.

AP-fondernas etiska kommitté läser icke-spridningsavtalet som fan läser bibeln.

Den kunde lika gärna ha fastnat för avtalets målsättning att alla kärnvapenstater ska nedrusta sina arsenaler.

Dagens Industris Hans Bolander menar i en kommentar att AP-fondernas etiska kompass pekar fel och det är väl det minsta man kan säga.

Gemensamma besparingar

Det handlar faktiskt om våra gemensamma besparingar – pensionärernas pengar – och de ska inte användas till att spränga resten av världen i bitar.

AP-fonderna lyder under ett särskilt regelsystem och ska fatta sina investeringsbeslut på egen hand. Tanken är väl att pengarna växer bättre utan inblandning av politiker i regering och riksdag och så kan det säkert vara.

Den ordningen ställer dock särskilt höga krav på fondernas styrelser. Om Sveriges valda representanter vill avveckla det värsta av alla massförstörelsevapen, då ska inte svenska AP-fonder sitta och leta efter något som säger motsatsen.

Sverige kan inte tala med kluven tunga i en så allvarlig fråga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.