ÅSIKT

Jimmie Åkesson och hans rädda vita män

Jimmie Åkesson och hans ängsliga kamrater i Sverigedemokraterna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson ser bara fiender. Han pratar ofta om hot, men den enda han vill rädda är sig själv.

Sverigedemokraternas politik är i själva verket skräddarsydd för att skydda skrämda vita män. Inte är den till för kvinnorna, tvärtom avslöjar tidningen Expressen att partiets sunkiga kvinnosyn till och med drabbar de egna medlemmarna.

– Man utsätter kontinuerligt kvinnor med olika positioner i partiet för sexuella trakasserier, säger Emma Sandkvist till Expressen.

Anmälde våldtäkt

Som 19-åring anmälde hon en partikamrat för våldtäkt. Utredningen lades ner, partikamraten fick höra att han hade dåligt omdöme, men den verkliga kritiken riktade Sverigedemokraternas säkerhetsavdelning mot den 19-åriga Emma.

Hon hade varit berusad, hade ett omoraliskt leverne. Hon saknade trovärdighet och var en "säkerhetsrisk för partiets inre säkerhet". Det var alltså männen i partiet som skulle vara hotade av den unga kvinnan och inte tvärtom.

Mörkade rapport

Sverigedemokraterna har mörkat en hel säkerhetsrapport om interna sextrakasserier. De kvinnor som anmält trakasserier har sedan avfärdats som sjuka, svartsjuka eller jobbiga.

Alltid var det något fel på kvinnorna.

Sverigedemokraterna försöker förtvivlat utmåla sig som kvinnornas beskyddare. Under våren har Jimmie Åkesson framför allt velat skydda dem från den "våldtäktsvåg som sköljer över det svenska samhället". Och då har han alltså inte pratat om partiets interna problem, utan om de flyktingar som kommer till Sverige. Hans parti vill enligt en rapport "säkerställa att de invandrare som släpps in i landet inte är kriminellt belastade och inte hyser negativa attityder gentemot svenska kvinnor".

Bikinibrudar

Så skriver alltså Sverigedemokraterna. Partiet som lanserar sig med en film full av bikinibrudar och budskapet "välj bort extremfeminismen". Partiet som vill att kvinnor ska stanna hemma med hjälp av vårdnadsbidrag, sambeskattning och absolut inga pappamånader. Som vill att kvinnan åter ska bli beroende av sin man.

Jimmie Åkesson menar att män och kvinnor gör lite olika val och att feminister inte ska styra människors vardag.  Han vill att mannen ska tjäna pengar medan kvinnan får tigga till sig en hushållsslant. Han vill vrida tiden tillbaka till ett drömt 40-tal eller 50-tal som han aldrig upplevt, men som han tror var en lycklig tid. Och möjligtvis var den det för några ängsliga män som ville ha kontroll över sina kvinnor.

Hatar kvinnor

Förra jämställdhetsministern Maria Arnholm sa en gång att det är män som hatar kvinnor som driver Sverigedemokraterna. Det visar sig gång på gång i den Sverigedemokratiska politiken, i partiets språkbruk och i hur partimedlemmarna är mot varandra.

Kvinnorna har förstått att de inte kan rösta på Sverigedemokraterna. Knappt två procent av de unga kvinnliga väljarna skulle rösta på partiet, enligt en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

De unga kvinnorna bryr sig inte. De är fullt upptagna med att skapa sina egna liv och har inte tid med några ängsliga grabbar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM