ÅSIKT

Terrorism betyder att sprida skräck

Den belgiska polisen söker nu mannen i ljusa kläder och hatt. Det är oerhört viktigt att gärningsmännen identifieras och grips.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stanna där ni är.

Bryssels befolkning uppmanas att hålla sig inne. Kollektivtrafiken står fortfarande stilla. Krismyndigheterna manar människor att inte ringa, det är bättre att sms:a eller använda sociala medier.

I katastrofens Bryssel räcker nätet inte till.

Terrorism betyder att sprida skräck.

Hittills har 34 människor rapporterats döda. Nära 200 har också skadats i terrordåden vid flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek. Bryssel är en kompakt stad där allt ligger nära. Flygplatsen ligger tjugo minuter från centrum. Bomben i tunnelbanan sprängdes under stadens maktkvarter, inte långt från kommissionens och Europeiska rådets bombastiska tempel.

Högljudd stad

Normalt finns här mycket folk på gatorna - Bryssel brukar vara en högljudd stad - men i dag blev den tyst och tom. Efter attackerna får invånarna hålla sig hemma och följa förödelsen via lokala tv-sändningar. Alla säger att attackerna var väntade, men när de väl inträffar kommer de som en chock.

Terrorism betyder att sprida skräck.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders befarar att det fortfarande finns gärningsmän på fri fot. Belgien fortsätter att barrikadera sig, på eftermiddagen evakuerades kärnkraftverket Tihange dryga sex mil utanför Bryssel.

Bodde i Bryssel

Flera av de män som genomförde attackerna i Paris hade bott i Bryssel. I fredags greps Salah Abdesalam i Brysselförorten Molenbeek. Han har utpekats som hjärnan bakom attackerna i Paris och dagens attacker uppfattas som en hämnd för fredagens polisingripande.

Belgien har kritiserats för sin svaga terrorbekämpning och polisen är dåligt organiserad. Men Bryssel är också en stad för främlingar. Regionen har en miljon invånare och till det kommer tusentals människor som arbetar i de olika EU-institutionerna. Här är människor ständigt på genomresa och det är självklart en miljö som passar terrorister. Det är lätt att gömma sig i Bryssel.

Måste identifieras

I Belgien är terrorhotet höjt till maximum och omvärlden sluter upp. Inrikesminister Anders Ygeman lovar att stå skuldra vid skuldra med belgarna och statsminister Stefan Löfven lovar att bistå Belgien och Belgien begär det. Det är många män som sluter upp i kampen mot terrorismen och givetvis måste gärningsmännen måste identifieras och hotet från IS hanteras.

Sedan återstår det för invånarna i Bryssel att ta sig ut på gatorna igen. Terrorn sprider skräck och det tar tid innan rädslan försvinner. Attackerna kommer när man minst anar det, på en popkonsert, en fotbollsmatch eller i tunnelbanan på väg till jobbet. Det är för alla människors trygghet det är så viktigt att gripa terroristerna. Ingen ska behöva känna skräck och rädsla i sitt vanliga liv.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.