ÅSIKT

När langare tar över åker dagisbarnen ut

Vi vill att våra barn ska leva i ett öppet samhälle. Observera att detta är en genrebild.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Malmö har knarklangarna tagit över förskolan medan barnen flyttat ut i parken.

Det är en helt befängd ordning. Centrala Malmö kan inte vara laglöst land.

Det är polisens uppgift att stoppa den illegala knarkhandeln. Det är polisen som ska skydda medborgarna - framför allt barnen - så det får vara slut på omorganisationsångest inom poliskåren nu.

Barnen behöver få sin förskola tillbaka.

Knarklangarna

Historien är i många delar så absurd att det nästan är svårt att tro den. Men Sydsvenskan som följt förskolan Källan rapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Förskolan ligger mitt i Malmö, bara något kvarter från Möllevångstorget och nästan vid Folkets park. Den ligger på Södra Parkgatan som också är känd som Malmös pusher street. Där har knarklangarna hängt i många år nu och de har tagit över området.

Under de senaste månaderna har narkotikahandeln ökat just utanför entrén till förskolan Källan.

Föräldrar hotades

För att stänga ute knarkhandeln har personalen satt upp teckningar och plastskydd för fönstren. Men på eftermiddagarna ska barnen hämtas och så dags har handeln tagit fart. Flera föräldrar har hotats och i slutet av förra veckan fick föreståndaren nog. I samråd med föräldrarna beslutade hon att barnen skulle flyttas över till Folkets park.

Den senaste veckan har barnen alltså gått till parken efter lunch och där har föräldrarna fått hämta sina barn.

Vi skriver november, på eftermiddagarna är det både mörkt och kallt.

Redan förra sommaren skrev föräldrarna ett debattinlägg i Sydsvenskan där de slog larm om knarkhandeln utanför förskolan. En skottlossning utbröt och polisen patrullerade området ett tag, men snart var handeln i gång igen. Nu vill föräldrarna att poliserna kommer tillbaka.

Men i stället blir det två Securitasvakter som kommer att stå utanför förskolans port. Om några veckor kommer också en grind som ska hålla knarkhandlarna på avstånd.

Privat polis

Därmed har även ordningsmakten privatiserats. Det blir vaktbolag och inlåsning i stället för patrullerande poliser.

Där utanför kommer droghandeln att fortsätta medan barnen, personalen och föräldrarna skyddas och stängs in. Det blir precis motsatsen till det öppna samhälle vi gärna vill visa våra barn.

Men ett öppet samhälle kräver trygghet och trygghet förutsätter en fungerande poliskår. Efter krismöten under dagen lovar polisen att öka sin närvaro. Det är bra, nu får omorganisationen vara klar. Polisen måste patrullera på Södra Parkgatan i Malmö och på alla andra ställen där vanligt folk drabbas av grov kriminalitet.