ÅSIKT

I morgon röstar jag på svetsaren Löfven

Reinfeldt föddes med pengar och är oförmögen att förstå hur det känns att vara arbetarklass

Foto: Lotte Fernvall
S-ledaren Stefan Löfven.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I SVT:s valprogram ”Duellen” frågade programledaren Karin Hübinette varför Sverigedemokraterna ökar kraftigt.

Fredrik Reinfeldt (M):

”Det är den typ av missnöjesparti vi ser i många länder. De fångar dem i vårt samhälle som inte tycker att Sverige är på rätt väg, som inte tror på media, som inte tror på politiker, som tycker att jag är en skurk, som tycker Stefan också kanske är en skurk, inte vet jag. Men de tycker inte om oss helt enkelt. Och de är ­inte beredda heller att ta till sig information många gånger. Det finns också en ­invandrarfientlighet i detta som vi ska vara tydliga över.”

Stefan Löfven (S):

”Jag tror att väldigt många människor är oroliga, i grunden oroliga. Jag tror att få är rasister, nazister. Det är väldigt, väldigt få som är det, medvetet. Men många är rädda, oroliga: Hur blir det med jobbet? Kommer jag att förlora jobbet?

I så fall, om jag förlorar jobbet, finns det någon arbetslöshetsförsäkring som täcker upp så att jag kan klara mig på vägen till nästa jobb? Får jag hjälp med utbildning? Om de här människorna känner trygghet då är det mindre grogrund för den här typen av partier.”

■ ■ ■

Reinfeldt uttryckte sig retoriskt elegant, smart, med perfekt syntax – och cyniskt, empatilöst. Jag kan för all del förstå ­honom. Det är svårt för varje sann demokrat att hålla huvudet kallt när SD kommer på tal, och hans djupa förakt för ­Jimmie ­Åkesson är väl känt. Det delas av cirka 90 procent av Sveriges befolkning.

Samtidigt måste man skilja på partiet SD och SD:s väljare. Partiet är rasistiskt, men långtifrån alla deras väljare. De är precis som den betydligt mindre väl­oljade Stefan Löfven konstaterar: Oroliga. De har känt tryggheten monteras ned och upplever sig bortglömda av makten.

■ ■ ■

Reinfeldt är från övermedelklassområdet Täby, pappa var konsult för oljebolaget Shell och lokal moderat kommun­politiker, mamma var managementkonsult. I dag är han en av Sveriges mest erfarna politiker, han gick med i MUF som 18-åring och har varit heltids­politiker i cirka 25 år.

Ändå, eller just därför, förstår han inte vad som händer.

Med ett medfött klassförakt, som han förstås inte kan hjälpa, tittar han ned på dem som inte tror på etablissemanget och som inte är ”beredda att ta till sig information”. Reinfeldt föddes med ­pengar och är oförmögen att förstå hur det känns att vara ­arbetarklass. Det kan bara vi som varit det. 

■ ■ ■

Stefan Löfven är från ­Sollefteå. Hans fosterpappa var skogs- och fabriksarbetare, ­fostermamman var hemsamarit. Själv blev han svetsare. Han vet hur det är att vara orolig.

Där Reinfeldt känner främlingskap och förakt, där känner ­Löfven sig bland vänner. ­Löfven kommer inte från en värld där politiken styrs av ­reklambyråer och är en språngbräda till pr-konsultjobb med miljonlöner och ­luncher på Stureplan.

Detta är inget permanent beslut, Socialdemokra­terna måste alltid ­förtjäna min ­respekt och min röst, men i morgon tänker jag rösta på svetsaren.