ÅSIKT

Apartheid- murar ger inte fred

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I fredags stormade israelisk militär ISM:s (International Solidarity Movement) kontor i Beit Sahour. Datorer konfiskerades och fredsarbetare arresterades. Nyligen dödades en amerikansk fredsarbetare av en israelisk bulldozer. Ickevåldsaktivisterna utgör uppenbarligen ett hot mot den olagliga ockupationsmakten.

Fredsprocessen förväntas nu ta fart efter att president George W Bush presenterat den så kallade ”vägkartan för fred” som utarbetats av kvartetten USA, FN, EU och Ryssland. Enligt den ska ett fritt Palestina ha bildats 2005.

Frågan är hur detta Palestina kommer att se ut. Den israeliska fredsorganisationen Gush Shalom annonserade sin oro i tidningen Haaretz häromdagen: ”Medan världen och en stor del av den israeliska offentligheten talar om vägkartan för fred sker dess motsats på marken.” Gush Shalom varnade för den mur som Israels regering just nu bygger på Västbanken.

”Den skiljer inte Israel från palestinierna utan den skiljer palestinierna från deras mark”, fortsatte texten.

När jag besökte Västbanken förra året hade israelerna börjat dra upp taggtrådar och bygga motorvägar som avgränsade de palestinska städerna från varandra. I dag är murbygget ett faktum.

Israels premiärminister talar om en ”säkerhetsmur” och påstår att den är till för att skydda israelerna från självmordsbombare. Om muren hade följt den ”gröna linjen”, det vill säga gränsen som gällde före kriget 1967, hade Sharons påstående möjligen varit trovärdigt.

Ser man var muren i verkligheten byggs handlar det uppenbarligen om något annat än säkerhet. ”Muren slingrar sig som en orm och utgår från en enkel princip: de flesta bosättningar bör hamna väster om muren och därmed uppgå i Israel”, skriver den israeliske fredsarbetaren Uni Avneri på Gush Shaloms hemsida (se karta över murbygget http://gush-shalom.org/thewall/).

Avneri beskriver att han står på en kulle som muren kommer att dela. Han blickar ned på den västra sidan, där den stora bosättningen Elkana ligger. På östra sidan ligger den palestinska staden Mas’ha. Staden hamnar öster om muren men 98 procent av stadens mark hamnar väster om. Muren kommer alltså att fjärma palestinierna från deras olivlundar och odlingar på fälten.

Sharons ”säkerhetsmur” innebär att 10–15 procent av palestiniernas land plötsligt blir israeliskt. Sharon planerar flera murar. En kommer att skära av Västbanken från Jordandalen. Även södra Västbanken (Hebron och Betlehem) kommer att skiljas från norra delen (Ramallah, Nablus, Jenin). Precis som apartheidregimen i Sydafrika skapade särskilda enklaver för de svarta, Bantustans, är Sharon-regimen på god väg att stycka upp Palestina.

”Om amerikanerna och resten av kvartetten tillåter Sharon att fullfölja sin plan kommer vägkartan inte ens att vara värd pappret den är skriven på”, avslutar Gush Shalom sin annons i Haaretz.

Sharons mur är ingen säkerhetsåtgärd. Den är en apartheidmur och måste omedelbart stoppas.